A fehérorosz belügyminisztérium tájékoztatása szerint megkezdték a hatóságilag nem engedélyezett tiltakozó akció résztvevőinek őrizetbe vételét. Olha Csemodanova belügyi szóvivő szerint időközben több mint 400 embert állítottak elő. Csemodanova korábban 250-ről tett említést. A megmozduláson hírügynökségek szerint mintegy százezren vesznek részt.

Hirdetés

A minszki Függetlenség terét biztonságiak fogták közre és fémrácsokkal kerítették el. Az aluljárókat is lezárták. A város központjában található Köztársasági Palota épületénél rendőrségi alakultok vonultak fel. Egyenruhás biztonságiak itt is fémrácsokat és szögesdrót akadályokat állítottak fel. A mellékutcákban fogolyszállító autóbuszok és további rendvédelmi erők várakoztak.

A kormányellenes tüntetők ezúttal a „Hősök menetére” szólítottak fel, amely részben a hatósági őrizetben lévő Marija Kalesznyikava ellenzéki aktivistának, a Koordinációs Tanács elnökségi tagjának szólt.

A TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a tüntetők menete a biztonságiak felvonulása miatt megfordult és több oszlopra bomolva Lukasenka rezidenciájának irányába indult.

Korábban írtuk

Az Interfax orosz hírügynökség szerint figyelmeztető lövések zaját lehetett hallani a fehérorosz vezetés lakónegyedében. A belügyminisztérium később megerősítette: aktivisták őrizetbevételekor egy rendőr egy lövést adott le a levegőbe, hogy ezzel eltántorítsa társaikat a kiszabadításuktól.

Időközben a lengyel határhoz közeli Breszt városában is az utcákra vonultak az emberek. A belügyi tárca közlése szerint a rendvédelmi szervek vízágyúkkal oszlatták a megmozdulás mintegy ezer résztvevőjét. A hatóságok indoklása szerint az aktivisták akadályozták a tömegközlekedést és veszélyt jelentettek a közlekedés biztonságára. A fehérorosz különleges rendőri egység, az OMON többeket előállított.

Szombaton több száz nő vonult utcára Minszkben Lukasenka lemondását követelve. A biztonsági erők 114 tüntetőt őrizetbe vettek a belügyminisztérium vasárnapi közlése szerint. Nyolcvanheten közülük börtönbe kerültek.

Vasárnap „Az egységes Fehéroroszországért” néven autóstüntetést tartottak Lukasenka hívei a fehérorosz fővárosban – közölte a BelTA fehérorosz állami hírügynökség.

Veniamin (Tupeka), a fehérorosz ortodox egyház új vezetője szerint az egyház semleges álláspontra fog helyezkedni a belpolitikai válságban. Az új minszki és zaszlavi metropolita az RT orosz állami televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az egyháznak „semlegesnek kell lennie és a felek közti kibékülést kell szolgálnia”.

Veniamin metropolita egyben a belpolitikai válság során elkövetett hibák jóvátételét szorgalmazta, bár nem pontosította mit ért ez alatt.

Az egyházvezető mindemellett hangsúlyozta Fehéroroszország és Oroszország összefonódását. „Népeink nagyon közel állnak” – mondta. A szovjet tagköztársaságok szétválása szerinte főként politikai okokból és külső hatásra történt. Úgy fogalmazott, hogy hiányzott a korábbi nemzedékek bölcsessége ahhoz, hogy elejét tudták volna venni ennek a felbomlásnak.

Bírálói szerint a fehérorosz ortodox egyház vezetése hetek óta nem szólalt fel a karhatalom túlkapásai ellen.

Augusztus 25-én az orosz ortodox egyház szinódusa felmentette hivatalából a fehérorosz ortodox egyház vezetőjét, Pavel (Ponomarjov) minszki és zaszlavi metropolitát, akinek helyére Veniamin (Tupeka) bariszavi és maringorszki püspököt nevezték ki. A Vesztyi orosz hírportál szerint Pavel korábban azzal a kéréssel fordult Lukasenkához, hogy fékezze meg az újraválasztása miatt kibontakozott tüntetések résztvevőivel szemben alkalmazott hatósági erőszakot.

Az Interfax orosz hírügynökség a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva közölte, hogy a Szláv Testvériség fedőnevű hadgyakorlat keretében szeptember 14-től 25-ig mintegy háromszáz orosz katona és hetven harcjármű vesz részt Fehéroroszország területén.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint egy orosz ejtőernyős alakulat lesz ott a manőveren.