A strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács szakértői csoportja csütörtökön közzétett közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a háború elől menekülő emberek fizikailag és lelkileg is legyengültek, nem ismerik új környezetüket, ezért különösen veszélyezteti őket az embercsempészek és más bűnözők kizsákmányolása.

Hirdetés

A szakértők közölték: a menekülőket – akiknek 90 százaléka nő és gyermek – embercsempészek keresik meg már Ukrajnában, vagy a menekülthullám frontországaiban. A kizsákmányolásnak legkitettebbek a felnőtt kísérő nélküli gyermekek, akik egyedül, vagy csoportosan keltek útnak az ukrajnai árvaházak és nevelőotthonok sietős evakuálását követően.

Közleményében az ET-csoport kijelentette: az ukrajnai menekülteket befogadó országoknak sürgős lépéseket kell tenniük a határátkelőhelyek és a befogadó létesítmények közötti információcsere megerősítéséért, pontos nyilvántartást kell vezetniük a menekültekről, valamint biztosítaniuk kell számukra a szükséges dokumentumokat a tartózkodási engedélyekhez és alapvető szolgáltatásokhoz hozzáférés szavatolása érdekében. A tagállami hatóságoknak biztosítaniuk kell a pszichológiai és anyagi támogatást is, valamint azt, hogy a menekültek által beszélt nyelven adjanak tájékoztatást a jogaikról – írták.

A szakértő csoport végezetül mély aggodalmát fejezte ki az ukrajnai emberkereskedelem elleni küzdelem területén dolgozó civil szervezetek munkatársainak biztonsága, valamint az áldozatok helyzete miatt, ugyanis – mint írták -, több millió, belső menekült vált kiszolgáltatottá a Krím, valamint a Donyeck és Luhanszk régiók 2014-es orosz annektálását követően. A februárban kezdődött orosz katonai támadás tovább súlyosbítja a belső menekültek helyzetét, és a korábbinál nagyobb kockázatot jelent, éppen mert  az emberkereskedelem áldozataivá válhatnak – tették hozzá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én hajnalban rendelte el az orosz szóhasználatban „különleges katonai műveletnek” nevezett háború megindítását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben, köztük Kijevben is, támadnak katonai és polgári célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről.

Korábban írtuk