Hirdetés

A hírügynökség egyik tudósítója arról számolt be, hogy a kasztanieszi határátkelőnél a görög erők vízágyúval próbálták szétoszlatni a határnál feltorlódott tömeget, és ezután következtek sorozatban könnygáztámadások a határ másik oldaláról.

A görög kormány egyik illetékese azt mondta, hogy a törökök drónokkal hangolták össze a könnygáztámadásokat. Szerinte a török rendőrök akcióikkal nemcsak félelmet akarnak kelteni, hanem segítik a migránsokat a határátkelésben.

Süleyman Soylu török belügyminiszter azonban leszögezte, hogy a könnygáz bevetése minden esetben válasz a könnygáz használatára a határ túloldalán. „A görögök könnygázzal lőnek minket, könnygázt lőnek a határ menti rendőrőrseinkre. Mi válaszolunk erre” – mondta a tárcavezető.

A Reuters megjegyezte, hogy mindkét fél szerdán is bevetett könnygázt a kasztanieszi határátkelőnél. Ankara azzal vádolta a görög erőket, hogy lelőttek négy migránst. Athén azonban ezt visszautasította, és azzal vádolta a török erőket, hogy segítik a migránsokat a határátkelésben.

A határ török oldalán több ezer ember gyűlt össze azóta, hogy Törökország február 28-án bejelentette, már nem akadályozza a migránsok útját az Európai Unió országaiba, holott ezt vállalta az unióval 2016-ben kötött megállapodásban. Athén nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja a határ menti konfrontációt, és tart az öt évvel ezelőtti helyzet megismétlődésétól, amikor területén át menedékkérők tízezrei jutottak el az Európai Unió más országaiba. Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnök támogatást vár az uniótól a helyzet rendezésére, és kérésére unió vezetők szemügyre is vették személyesen a határnál kialakult helyzetet.