Fotó: MTI/AP/Alberto Pellaschiar (archív)
Hirdetés

Conte az elnökkel tartott találkozója után kijelentette: „hagyományos szerénységgel” fogadta el a megbízást. Az országnak a lehető leghamarabb meg kell találnia a kiutat a politikai válságból, és az új kormány egyik első dolga lesz kidolgozni a jövő évi költségvetést – mondta.

A párton kívüli – az M5S által jelölt – Conte a múlt héten lemondott, mert az M5S koalíciós partnere, a Matteo Salvini kormányfőhelyettes és belügyminiszter vezette, jobboldali Liga kilépett a kormányból. Emiatt az államfőnek konzultálnia kellett minden jelentős párttal a válság megoldásáról.

Luigi Di Maio, az M5S vezetője szerda este jelentette be, hogy pártja hajlandó kormánykoalíciót alakítani a PD-vel, és az új kabinetben is Conte lesz a miniszterelnök. Di Maio közölte, hogy mozgalma végre akarja hajtani azt a programot, amelyre a választóktól megbízatást kapott. A kormányválságról azt mondta: „nincsenek jobboldali vagy baloldali megoldások, csak megoldások”.

A PD-t vezető Nicola Zingaretti pedig már előtte kijelentette, hogy a két pártnak eltökélt szándéka egy közös platform kialakítása az ország érdekében.

Az M5S korábbi szövetségese, Matteo Salvini azt mondta: több tízmillió olasz választó „elképedve” szemléli azt a „szégyenteljes színházat”, amellyel az M5S és a PD a bársonyszékeket készül felosztani egymás között. Megjegyezte, hogy szerinte Contét Biarritzban, a G7-csúcstalálkozón választották meg ismét olasz miniszterelnöknek. Az Olaszország „határain kívüli hatalmakat” zavarta a Liga eddigi kormányzása, amely az olaszok méltóságát, büszkeségét és szuverenitását védte. Párizs, Berlin és Brüsszel érdeke az, hogy Rómában gyenge kormány legyen – tette hozzá.

Conténak várhatóan néhány napba fog telni, hogy összeállítsa kormánya névsorát, és utána erről be kell számolnia az államfőnek, majd a kormánytagoknak le kell tenniük a hivatali esküt.