„Komolyan foglalkoznunk kell a kormány átalakításával, így tovább dolgozni már nem lehet” – jelentette ki Richard Sulík kormányfőhelyettes, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnöke a kormány szerdai ülése után. „A SaS-nak konkrét elképzelései vannak a kormányátalakításról” – szögezte le Sulík, de semmiféle részletet nem akart elárulni.

Hirdetés

Sulík újságíróknak azt mondta, hogy a belpolitikai helyzetet meg akarja vitatni koalíciós partnereivel, valamint az államfővel is. Előrehozott választásokat azonban pártja nem akar.

A közszolgálati TASR hírügynökség jelentése szerint Zuzana Caputová államfő még délután fogadja Sulíkot és Veronika Remisovát, a másik kormányfőhelyettest és az Emberekért (Za ludí) párt elnökét. Remisová véleménye a belpolitikai helyzetről hasonló Sulíkéhoz.

A hírügynökség úgy értesült, hogy Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) párt elnöke, kormányfő eddig nem kért találkozót Caputovától. Boris Kollár, a negyedik koalíciós tag, a Család Vagyunk párt elnöke önmérsékletre és további tárgyalásokra szólította fel partnereit. „Abba kell hagyni a homokozós játszadozást” – mondta Kollár, aki a szlovák parlament elnöki tisztségét is betölti.

Korábban írtuk

Richard Sulík szerint Igor Matovic vezetése alatt a kormány képtelen megbirkózni a koronavírus-járvánnyal. Azzal kell szembesülnünk, hogy a kormányfő gyakorlatilag már mindenkit maga ellen fordított: a kormányt, az elnököt, a koalíciós partnereket, a különféle szervezeteket és természetesen az embereket, a széles közvéleményt. Efelett már nem hunyhatunk szemet„ – hangsúlyozta újságírók előtt a kormányfőhelyettes.

Igor Matovicot legutóbb azért bírálták, mert gyakorlatilag koalíciós partnerei tudta nélkül egyezett meg Oroszországgal a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina szlovákiai behozataláról. Az ügyet az államfő is bírálta.

Az előrehozott választások – vélekedett Sulík – nem hoznának javulást a társadalom számára, ezért pártja nem híve ennek a megoldásnak. Igor Matovic kora délutánig nem nyilatkozott a kialakult helyzetről.