Fotó: shutterstock.com/ID1974
Hirdetés

Ezt maga Peszkov közölte kedden orosz hírügynökségekkel. A szóvivő a TASZSZ-nak azt mondta, hogy több mint egy hónappal ezelőtt találkozott személyesen Vlagyimir Putyin elnökkel.

A SARS-CoV-2 koronavírust az orosz államvezetés tagjai közül eddig Mihail Misusztyin miniszterelnök, valamint Olga Ljubimova kulturális és Vlagyimir Jakusev építésügyi miniszter szervezetében mutatták ki. Misusztyint kórházban, Ljubimovát pedig otthonában kezelik. Jakusevet már gyógyultnak nyilvánították.

Április 29-én felröppent olyan hír is, amely szerint az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője, Szergej Kirijenko is megfertőződött, de későbbi híradások szerint nála a megismételt teszt negatív eredményt mutatott.

Korábban írtuk

Peszkov megbetegedése azon a napon vált ismertté, amikor Oroszország a második helyre lépett előre a világ „Covid 19-toplistáján”, és amikor Putyin rendeletének értelmében megszűnt a járvány terjedésének lelassítása érdekében hat héttel korábban elrendelt országos kényszerszabadság. Igaz, ezt a döntést az elnök a régiókban bevezetett karanténintézkedések fenntartása mellett hozta meg.

A fővárosban, Moszkva megyében és Szentpéterváron keddtől még szigorítottak is a járványügyi óvintézkedéseken.

A Putyin egyészségi állapotával kapcsolatos aggályok először akkor erősödtek fel, amikor április elején kiderült, hogy megfertőződött Gyenyisz Procenko főorvos, aki március 24-én körbevezette az államfőt a kommunarkai járványkórházban. Az elnök, aki kezet fogott az orvossal, a múlt hónap eleje óta alapvetően távmunkában dolgozik, videokonferencia formájában tárgyal, és csak rendkívüli esetben tart személyes találkozókat. Kedden például Viktor Szecsint, a Rosznyefty vezérigazgatóját fogadta.

Peszkov korábbi közlése szerint az elnök környezetét és látogatóit folyamatosan tesztelik. Maga a szóvivő egyébként Procenko lebetegedését követően egy darabig „vírusblokkolót” – egy jelvényszerű, klórdioxidot kibocsátó légtisztítót – hordott a zakója hajtókáján, amit aztán elhagyott, amikor a sajtóban kérdések merültek fel az eszköz hatékonyságával kapcsolatban.

Sajtójelentések szerint egyébként kedden kórházba került az elnöki szóvivő felesége, Tatyjana Navka olimpiai bajnok műkorcsolyázó, jégtáncos is.