Az ibizai felvétel egy részlete: Johann Gudenus, Heinz-Christian Strache és a magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nő
Hirdetés

Újabb megdöbbentő részletek derültek ki a Strachét lejárató videó alvilági kulcsfigurájáról. December óta folyik a nyomozás az ibizai „kilövés” megszervezője, lebonyolítója és az anyag áruba bocsátója ellen. Julian H. azóta előzetes letartóztatásban van.

Berlinben, a Pankow városrészben fogták el a rendőrök, miután európai elfogatóparancsot adtak ki ellene. A bécsi ügyészség a kiadatását kérte, de Julian H. minden lehetséges eszközzel meg akarta akadályozni, hogy átadják Ausztriának: végül a német alkotmánybírósághoz fordult. Hiába. A berlini legfelsőbb bíróság elutasította a kérelmét. Az indoklás szerint „a kérvényező nem tudta megalapozottan bizonyítani, hogy Ausztriában politikailag üldözik, és hogy ott ne folytatnák le a fair eljárást az Európai Unió alapjogainak megfelelően”.

Kiadatása ellen szót emelt Cansel Kiziltepe (SPD) is. Pártfogásába vette a bűnözőt, és a Zöldek szenátorához, Dirk Behrendthez fordult azt kérve, hogy a letartóztatott kiadatását még egyszer fontolják meg. Az SPD-s politikus azt akarta elérni, hogy legalább addig várjanak, míg Julian H. menedékkérelmét elbírálják. Julian H. ugyanis politikai menedékjogot kért Német­országban.

Március 9-én azonban a gyanúsítottat kiadták az osztrák hatóságoknak, ahol óriási közérdeklődés kíséretében megkezdődött a büntetőeljárás. Két osztrák lap már meg is szerezte az előzetes letartóztatás vizsgálati anyagát.

Korábban írtuk

Az exxpress.at megírta, hogy oldalakon keresztül sorolja a bécsi tartományi törvényszék bírónője a vádpontokat: Julian H.-t zsarolással, okirat-hamisítással, hang-, illetve képfelvételekkel történő visszaéléssel gyanúsítják. Emellett súlyos vádpont ellene a kábítószerrel való visszaélés, illetve kábítószer-kereskedelem is. Julian H. ugyanis nagy tisztaságú kokaint terjesztett rendkívül széles körben és nagy mennyiségben, grammonként 40 euróért.

Ahogy folyik az eljárás, úgy kerül egyre több részlet napvilágra. Megdöbbentő, hogy hányan tudhattak a HC Strachét lejárató filmről, de senki nem fordult a nyomozó hatósághoz, valamennyien mélyen hallgattak. A Falter című osztrák balliberális hetilap szerkesztősége például már 2018 húsvétja óta tudott az Ibiza-videóról, de nem tett feljelentést.

Egy rendőrségi tanúvallomás bizonyítja, hogy Julian H. korábbi élettársa a detektív megbízásából 2018 tavaszán értesítette a Falter című hetilap szerkesztőségét, és meg is állapodtak Florian Klenk, a Falter főszerkesztője és Julian H. találkozásának időpontjáról. Erre másnap került volna sor, de közben valami történt, mert végül Julian H. nem ment el a találkozóra.

– Dühös voltam rá, mert engem kért a közvetítésre – mondta a volt élettárs az osztrák rendőrségi kihallgatás során.

A nyomozók azt is tudni akarták, mit mondott pontosan a Falter szerkesztőségében.

– Videóanyag. Strache. Korrupció – hang­zott el.

A volt élettárs, aki 11 évet élt együtt Julian H.-val, úgy került a szövetségi nyomozóhivatal látókörébe, hogy a zöldpárti köztársasági elnök, Alexander Van der Bellen 2016-os kampánytanácsadójával is felvette a kapcsolatot. Ez a kampánytanácsadó később a Zöldek alkancellári kabinetjének lett a munkatársa. A detektív volt élettársa azt vallotta, hogy Julian H. tizenegy hónapon keresztül beszélgetett egy kódolt applikáción keresztül ezzel a zöldpárti politikussal, akivel később személyesen is találkozott, röviddel az Ibiza-bomba felrobbanása előtt.

A detektív 2019 májusában a Melia nevű luxusszállóban részleteket is mutatott neki a videóból. Ennek ellenére a zöldpárti kampányfőnök nem tett feljelentést.

– 2018 nyarán továbbítottam neki Bas­tian Obermayernak, a Süddeutsche Zeitung szerkesztőjének e-mail-címét – mondta a volt élettárs a kihallgatása során.

– Nagyon mogorva és frusztrált volt, elmesélte nekem, hogy már mindenhol, minden politikai pártnál próbálkoztak, de nem jártak sikerrel.

Vagyis Ausztriában egyetlen politikai szereplő sem akarta megvenni az anyagot… Nem így Németországban. A Süddeutsche Zeitung és a Der Spiegel gondolkodás nélkül felrobbantotta a bombát. Őket nem terheli felelősség?

– Azt mondta nekem, hogy a videót publikálni kell. És legalább hatjegyű összegre van szüksége ahhoz, hogy őt és még további két személyt néhány évre bebiztosítsák – mondta a tanúként kihallgatott volt élettárs a kihallgatása során.

Ahogy halad a nyomozás, egyre több részletre derül fény. Ám az álorosz unokahúg kilétét csakúgy, mint a többi közreműködőét, máig homály fedi. Ki egyenlítette ki végül a hat számjegyű számlát? A manipulált videórészleteket megszellőztető két német lap állítólag nem fizetett érte. A legfontosabb kérdésre tehát még mindig nincs válasz: ki volt a megrendelő? Régi tanács: kövesd a pénz útját!