Fotó: MTI/AP/Michel Euler

Először szerveztek civilek tiltakozó megmozdulást Franciaországban az üzemanyag adójának emelése ellen szombaton délután mintegy 2 ezer helyszínen több mint 100 ezren tiltakoztak – közölte a francia belügyminisztérium. Egy tüntető meghalt a francia Alpokban, amikor egy pánikba esett autós megpróbált egy útblokádon áthajtani, és több helyszínen is történtek balesetek, 47-en megsérültek.

Fotó: MTI/AP/Michel Euler

Az interneten felháborodott autósok által néhány hete indított, a gépkocsikban kötelezően tartandó láthatósági sárga mellényről elnevezett sárga mellényesek mozgalma nagyobb útkereszteződések, benzinkutak, bevásárló központok, repülőterek, pályaudvarok, autópályák le- és felhajtóinak elfoglalására, valamint a párizsi körgyűrűn forgalomlassító akciókra kérték az autósokat szombat reggel 7 órától az üzemanyagok környezetvédelmi adójának jövőre tervezett emelése miatt. 

A belügyminisztérium összesítése szerint kora délután 124 ezren tiltakoztak 2 ezer helyszínen, de eddig egyetlen várost vagy gazdasági központot sem zártak le a tüntetők, az ország nem bénult le. Párizsban mintegy ötven sárga mellényes követelte a forgalom elöl lezárt Champs-Elysées sugárúton Emmanuel Macron államfő lemondását, de a elnöki hivatal elé nem jutottak el, az oda vezető utcákat hermetikusan lezárták a rendőrök. 

A baleset Pont-de-Beauvoisin településen történt, ahol egy gyerekét orvoshoz szállító nő pánikba esett, és a tüntetők közé hajtott, amikor azok elkezdték ütögetni a gépkocsiját. Egy 63 éves év tüntető nő a helyszínen életét vesztette. Az autót vezető nőt őrizetbe vették. Az északi Arrasban is történt hasonló jellegű baleset, de ott az elgázolt személy nem halt meg a belügyminisztérium szerint. 

Eddig 47-an sérültek meg országszerte, közülük hárman súlyosan. Grasse városában egy rendőrt gázoltak el, aki könnyebb sérülést szenvedett. A sofőrt előállították. 

Az incidensek nyomán országszerte 26 előállítás történt.  

„A tüntetés joga mindenkit megillet hazánkban, meg kell védeni, de kell valamilyen minimális szervezettséget kell adni a tüntetésnek, hogy ilyen tragédiák ne történjenek” – figyelmeztetett Christophe Castaner belügyminiszter.

A kormány az elmúlt napokban nagyon óvatosan nyilatkozott, miután kiszámíthatatlan a spontán és apolitikus tiltakozás mérete, amelynek nincsenek beazonosítható vezetői. 

„Nagyon figyelmesek és óvatosak leszünk, hogy a tiltakozáshoz való jogot tiszteletben tartsuk, de a közlekedési szabadságot szavatolni kell” – mondta pénteken Edouard Philippe miniszterelnök. „Tiltakozni lehet, de lebénítani az országot, amikor a mentőautóknak muszáj közlekedniük, amikor mindenki szeretne holnap közlekedni, az természetesen elfogadhatatlan” – tette hozzá.

A figyelmeztetés mellett a miniszterelnök jelezte: a kormánynak nem célja „csapdát állítani a franciáknak” vagy megfizettetni velük annak a következményét, hogy milyen gépkocsit választottak. Emlékeztetett arra, hogy a rezsicsökkentő támogatásokat az eddigi 3 millióról mintegy 5,6 millió háztartásra terjeszti ki a kormány jövőre, így ezen a jogcímen félmillió euróval nőnek a költségvetési kiadások annak kompenzálásaként, hogy a gázolaj áfája literenként 6,5 eurócenttel, a benziné pedig 2,9 eurócenttel emelkedik. A legszerényebb jövedelmű autósok az eddigi 2 ezer euró helyett 4 ezer eurós támogatást kapnak, ha energiatakarékosabb gépjárművet vásárolnak.

A kormány ígérete a kompenzálásokról és az üzemanyagáraknak az elmúlt napokban bekövetkezett csökkenése semmilyen hatással nem volt a mozgalomra, és nem tántorította el a szervezőket a szombati akciótól.

A spontán, elsősorban a Facebookon szerveződő és vezetők nélküli mozgalom láthatóan a politikai ellenzéket is meglepetésként érte: az ellenzéki politikusok szolidárisak a tiltakozókkal, de óva intenek a törvénytelen akcióktól.

Az Odoxa közvélemény-kutatóintézetnek csütörtökön és pénteken 1005 francia nagykorú állampolgár megkérdezésével készült felmérése szerint a franciák 74 százaléka támogatja a sárga mellényesek mozgalmát, akik a francia kormány gazdaságpolitikája elleni általános elégedetlenség jelképévé váltak néhány nap alatt.