Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Donald Trump amerikai elnök, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Abdulláh bin Zájed Ál Nahján sejk, egyesült arab emírségekbeli és Khalid bin Ahmed Al Khalifa bahreini külügyminiszter az Izrael, valamint Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek közötti békeszerződés aláírási ünnepségén
Hirdetés

Ha a norvég bizottság nem bizonyul túl finnyásnak, Donald Trump akár Nobel-békedíjat is kaphat. Nem elég ugyanis, hogy az amerikai elnök generációk óta elsőként nem indított új háborút, de szokatlan diplomáciai stílusának köszönhetően nem várt béke született: Izrael az Egyesült Arab Emírségekkel békeszerződést, a Bahreini Királysággal pedig békenyilatkozatot írt alá a múlt héten ünnepélyes keretek között Washingtonban.

A muszlimok, zsidók és keresztények közös spirituális őséről, Ábrahámról elnevezett egyezmény aláírása még azzal együtt is jelentős eredmény, hogy az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein valójában soha nem álltak harcban Izraellel. A zsidó állam 1948-as megalapításakor még egyikük sem volt szuverén ország, és nincsenek közös határaik sem. Mindemellett törzsi alapon szerveződő társadalmukban és politikai rendszerükben soha nem vert gyökeret sem a pánarab eszme, sem azon iszlamista irányzatok, amelyek túlzott szolidaritást követelnének meg a palesztinokkal. A két ország így a mindenkori arab fősodorhoz igazodva viszonyult a palesztinok harcához, támogatásuk pedig leginkább segélyekben és hangzatos szólamokban merült ki. Amikor a Közel-Kelet meghatározó hatalmai, Egyiptom, majd fő szövetségesük, Szaúd-Arábia harciasabb hangot ütöttek meg, azt a két kicsi öbölország is visszhangozta.

Egyiptom azonban 1979-ben békét kötött a zsidó állammal, amit 1994-ben Jordánia is követett, Szaúd-Arábia és szövetségesei pedig az elmúlt évtizedben már inkább Iránra tekintenek fenyegetésként, mely – félelmeik szerint – atomfegyver kifejlesztésén dolgozik, és az iszlám forradalmat exportálva kormányaik ellen próbálja hangolni az Arab-öböl menti országok síita közösségeit.

A rettegett Irán mellett ráadásul feltűnt a horizonton a másik nagy fenyegetés is, Törökország képében. Ankara a 2011-es arab felkelésekkor a korábbiaknál is intenzívebben kezdte támogatni a sok kormány számára veszélyt jelentő Musz­lim Testvériség nevű iszlamista szervezetet, majd 2016-ban Szaúd-Arábia bosszúságára katonai bázist hozott létre Katarban, egy évvel később pedig Kuvaittal írt alá védelmi megállapodást. Mivel a zsidó államra a fő veszélyt szintén a libanoni Hezbollah mögött álló Irán, valamint a Hamászt támogató Törökország jelenti, az ellenségem ellensége a barátom elv alapján törvényszerű volt, hogy a zsidó állam és az öbölországok előbb vagy utóbb kezet rázzanak egymással. Különösen, hogy a rivális palesztin frakciók belharcai és a Palesztin Hatóság diszfunkcionális működése miatt az arab országok egy ideje már veszett ügyként tekintenek a palesztinok saját államért folyó szélmalomharcára.

Korábban írtuk

A mostani békemegállapodások persze kötelező tiszteletkörként tesznek valamiféle homályos utalást a palesztin rendezésre. Emellett az Emírségekkel való békekötés részeként Netanjahu meghatározatlan időre felfüggesztette a ciszjordániai területek annektálásának a tervét is. Noha az Emírségek ezt saját diplomáciai sikereként tálalta a világ előtt, az izraeli miniszterelnök valójában csak kihasználta az alkalmat arra, hogy arcvesztés nélkül hátráljon ki egy olyan terv mögül, amely saját támogatóit is megosztotta, és amit a teljes izraeli biztonsági apparátus ellenzett.

Az Emírségek és Izrael közötti megállapodás láthatóan jól elő volt készítve, hiszen a békekötés augusztusi bejelentését követő hetekben számos vállalati együttműködésről érkezett hír, és hamarosan közvetlen járat indul Abu-Dzabi és Tel-Aviv között.

Bahrein esetében azonban kevesebb az előre látható közvetlen haszon, ami azt az általános vélekedést erősíti, hogy az Izraellel kötött békével a királyság csak a kísérleti nyúl szerepét tölti be. Bahrein ugyanis nem szuverén. Az országot irányító szunnita kisebbség 2011-ben kizárólag a szaúdi támogatásnak köszönhetően tudta leverni a gazdaságilag periférián lévő, Irán által is fűtött síita többségének lázadását. Emellett az ország turisztikai bevételeinek zömét a szaúdi vendégek adják, olajbevételei pedig a szaúdi Aramco által üzemeltetett közös használatú mezőről származnak. Izraellel a béke tehát csakis Rijád ráhatására köttetett meg, aki most árgus szemekkel figyeli az egyezmény hatásait és következményeit.

A közel-keleti fegyvernyugvás szempontjából ugyanis az igazi áttörést a Szaúd-Arábiával való megállapodás jelentené, ami viszont egyelőre akadályokba ütközik. Rijád még 2002-ben hirdette meg a maga átfogó közel-keleti kezdeményezését, mely a földet a békéért elven az 1967-es határok visszaállítását szabta az Izraellel való viszony normalizálása feltételéül. Szalmán király ehhez azóta is tartja magát, így az ő életében aligha történik meg a kapcsolatok helyreállítása. Az uralkodó azonban már 84 éves, és egészsége is gyenge. Az ország valódi irányítója, a 35 éves Mohamed bin Szalmán koronaherceg pedig hazája legfőbb ellenségének nem Izraelt, hanem Iránt tartja. Hogy a jemeni háború és Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolása miatt megtépázott hírnevét helyreállítsa, a trónörökös a nemzetközi fórumokon következetesen békés hangot üt meg a zsidó állam kapcsán. Reformtervei között szerepel a vallásközi párbeszéd, és korábban többször elmondta, hogy egy mindkét fél által elfogadható békemegállapodás esetén az izraelieknek jogukban áll békében élni országukban. Beszédes gesztus az is, hogy noha Szaúd-Arábia hivatalosan nem kommentálta a szomszédai és Izrael közötti békét, légterén a jövőben átengedi az Izraelből az Emírségekbe tartó repülőket.

Szaúd-Arábiában már megkezdődött az egykor még egyhangúlag palesztinbarát lakosság átkondicionálása. Idén júniusban Mohamed Ísza korábbi szaúdi miniszter és a Muszlim Világliga főtitkára látogatást tett Auschwitzban, júniusban az Amerikai Zsidó Bizottság által szervezett konferencián mondott beszédet. A mekkai nagymecset imámja, Abdur­rah­mán al-Szudajsz, aki korábban sírástól elcsukló hangon fohászkodott Istenhez, hogy űzze ki a zsidókat Jeruzsálemből, most szeptember 5-én már arról prédikált, hogy Mohamed próféta szeretettel viszonyult zsidó szomszédaihoz, és hogy a zsidók iszlámra való áttérítésének legjobb módja az, ha a muszlimok barátsággal viszonyulnak hozzájuk. Az új időket jelzi az is, hogy arab világ legnagyobb szórakoztatócsatornája, a szaúdi tulajdonú MBC idén ramadán havában egy 1930-as években játszódó sorozatot tűzött műsorára, melyben – egy meg nem nevezett öböl menti városban – a zsidók tökéletes harmóniában élnek az arabokkal.

Ha nem is Szaúd-Arábia lesz a következő a sorban, az elkövetkezőkben újabb békemegállapodások jöhetnek. Donald Trump bejelentette, hogy Izraelnek már most öt-hat arab országgal vannak informális kapcsolatai. Mivel az amerikai elnök a potenciális jelölteket nem nevezte meg, a rendelkezésre álló információk alapján a békekötés két országgal tűnik reálisnak. Az első Omán, amelynek az Emírségekhez és Bahreinhez hasonlóan szintén nincs közvetlen konfliktusa Izraellel. Olyannyira nincs, hogy 2018 októberében Benjamin Netanjahu személyesen is tiszteletét tette a szultanátusban. Beszédes tény az is, hogy az országot január óta irányító szultán, Hajtham bin Tárik az elsők között biztosította támogatásáról az Emírségekkel köttetett békét.

Másik nagy esélyes Marokkó lehet. A magrebi ország és a zsidó állam kapcsolatai nem új keletűek, hiszen Rabat már az 1975-ös nyugat-szaharai háború idején is kapott logisztikai támogatást a zsidó államtól. A jelenlegi uralkodó, VI. Mohamed király pedig marokkói zsidó származású főtanácsadója, André Azoulay révén folyamatosan közeledik Izraelhez. Ráadásul Izraelben közel félmillió marokkói zsidó él, így a magrebi ország számára komoly gazdasági potenciált jelentene a békekötés. Marokkó korábban az Izraellel kötött békéért cserébe azt kérte, hogy az Egyesült Államok ismerje el a Nyugat-Szaharára formált igényét, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pedig 2019 végén erre határozott hajlandóságot mutatott. És ha a békedominó tovább dől, Donald Trumpnak minden kétséget kizáróan kijár a Nobel-békedíj.

Magyarország továbbra is támogatja az Egyesült Államok erőfeszítéseit a közel-keleti béke megteremtése érdekében, ez rendkívül fontos ügy azért is, mert a térség stabilitása szorosan összefügg Európa biztonsági helyzetével – jelentette ki a Szijjártó Péter kedden Washingtonban. A külgazdasági és külügyminiszter Donald Trump meghívására, egyedüli európai uniós miniszterként vett részt az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján a Fehér Házban. Szijjártó Péter rámutatott: ha béke és stabilitás uralkodik a Közel-Keleten, akkor jó esély van arra, hogy nem indulnak meg újabb migrációs hullámok Európa irányában.

– A magyar kormány a békefolyamatra vonatkozó amerikai tervek támogatását várja a nemzetközi politikai szervezetektől, az Európai Uniótól is – mondta a miniszter az MTI-nek.