Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Az iráni állami televízió keddi híradása szerint Haszan Róháni iráni elnök azt mondta, hogy a járvány megfékezése érdekében otthon marad a 2,5 millió kormányzati dolgozó fele, és április 18-ig meghosszabbítják több tízezer rab eltávozási engedélyét.

A vírus egyik gócpontjának számító Iránban eddig 23 049-en fertőződtek meg, és 1812-en vesztették életüket a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

Az iráni egészségügyi minisztérium egyik tanácsadója a Twitteren azt írta, hogy mégsem tartanak igényt az Orvosok Határok Nélkül (MSF) csapatára és az általuk létrehozandó, ötvenágyas minikórházra. Az MSF iszfaháni misszióját korábban az iráni külügyminisztérium engedélyezte. „Köszönjük az MSF-nek, de jelenleg nincs szükség egy ilyen külföldi minikórházra” – írta Alireza Vahabzade, az egészségügyi tárca szóvivője. Irán saját maga fogja kialakítani a koronavírusos betegeket ellátó mobilkórházakat a hadsereg segítségével – tette hozzá Vahabzade.

Továbbra is zárva vannak síita iszlám legszentebb helyei Iránban. Az intézkedés nagy felzúdulást váltott ki a hívőkből, akik szerint egy látogatás ezeken a helyeken a legsúlyosabb betegségeket is meggyógyíthatja. Sok zarándok szerint esély sincs rá, hogy a szent helyeken fertőződjenek meg a vírussal, annak ellenére, hogy vallási vezetők a televízióban győzködik őket ennek ellenkezőjéről. Az elmúlt hetekben a pénteki imákat sem tartották meg fertőzésveszélyre hivatkozva.

Az IRNA iráni állami hírügynökség közben arról adott hírt, hogy meghalt egy koronavírus-fertőzött iráni férfi, miután egy iszlám vajákos „varázskúrában” részesítette. A kuruzsló illegálisan lépett be az Anzali városában található Behesti kórház intenzív osztályára, ahol a beteget ápolták. A vajákos állítólag azt mondta a viszonylag fiatal betegnek, hogy az orvosok nem tudnak segíteni rajta, de ő meggyógyítja. A páciens beleegyezését követően a vajákos eltávolította a védőmaszkot, és bedörzsölte arcát illatos folyadékkal. A csodás gyógyulás helyett a beteg három nap múlva meghalt. Az ügyészség letartóztatási parancsot adott ki a kuruzsló ellen.

A térségben Iránban a legsúlyosabb a helyzet, de a Nemzetközi Valutaalap közlése szerint több tucat járvány sújtotta közel-keleti és közép-ázsiai ország kereste meg pénzügyi támogatás reményében. Dzsihad Azúr, az alap közel-keleti és közép-ázsiai részlegének vezetője szerint a kormányoknak nem szabad sajnálniuk a pénzt az egészségügyi rendszer és a szociális háló megerősítésére. A tisztségviselő úgy véli, hogy a járvány rövid távon a legnagyobb kihívás, amellyel a régió országainak szembe kell nézniük. A konfliktusokkal terhelt Iraknak, Szudánnak és Jemennek különösen nehéz a helyzete – mutatott rá.

A Middle East Eye londoni székhelyű, közel-keleti eseményekkel foglalkozó hírportál arról számolt be, hogy Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnök és családja két hétig karanténban volt, miután az államfő közvetlen kapcsolatba került egy magas rangú katonával, aki belehalt a koronavírusba. A híroldal az egyiptomi kormánypárti médiára hivatkozva azt írta, hogy két koronavírus-fertőzött tábornok, Safea Davúd és Haled Saltút életét vesztette az elmúlt napokban. Egy névtelenül nyilatkozó egyiptomi forrás szerint Davúd találkozott Szíszivel napokkal azelőtt, hogy pozitív lett volna a koronavírus-tesztje.

Az egyiptomi egészségügyi minisztérium mindössze 327 fertőzöttről és 14 halálesetről számolt be hivatalosan. Szakértők szerint ennél sokkal többen betegedhettek meg a járványban. Az elnök a hét végén azt hangoztatta, hogy kormánya nem rejteget semmit az emberek elől.

Az afganisztáni egészségügyi minisztérium újabb fertőzöttekről számolt be, így összesen 42-re emelkedett a megbetegedések száma. Az első ember vasárnap vesztette életét a Covid-19-ben Afganisztánban. A fertőzések többségét a nyugati Herát tartományból jelentették. Az egészségügyi tárca arra kérte a kormányt, hogy rendeljenek el vesztegzárat az Iránnal határos térségben.

Egy pakisztáni tartományi oktatási vezető bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje annak ellenére, hogy tudomása szerint nem lépett kapcsolatba fertőzöttekkel. Szaed Gáni arra kérte a pakisztániakat, hogy csökkentsék társas érintkezéseik számát. Egyelőre nincs tünete, és karanténban van otthonában. A pakisztáni hatóságok vesztegzárral próbálják megfékezni a koronavírus terjedését.