Fotó: MTI/EPA/Mission Lifeline/Hermine Poschmann

A marokkói parti őrség 367 menedékkérőt mentett ki csütörtökön a Földközi-tengeren – közölte a MAP helyi hírügynökség hatósági forrásokra hivatkozva.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A tájékoztatás szerint a kimentett migránsok jelentős részben a Szaharától délre eső afrikai országok állampolgárai.

A parti őrség közölte azt is, hogy a bárkák és csónakok, amelyekkel a menedékkérők nekivágtak a veszélyes tengeri átkelésnek Európába, rossz állapotban voltak. A hatóság hozzátette: a férfiakat, nőket és gyermekeket a legközelebbi marokkói kikötőkbe vitték.

Az utóbbi hónapokban Marokkóban jelentősen megnőtt az illegális átkelési próbálkozások száma. A helyi hatóságok szerint ezzel párhuzamosan fokozódott az embercsempész hálózatok tevékenysége is. Az észak-afrikai ország parti őrsége ezért sűrűbben járőröz megakadályozva az illegális migránsok átkelését, egyben pedig segítséget nyújtva a tengeren bajba jutott társaiknak.

Az Európai Unió part- és határvédelmi ügynökségének (Frontex) szerint Spanyolország számít a legfőbb belépési pontnak az EU területére, mióta Olaszország lezárta kikötőit a mentőhajók előtt. Marokkót mindössze néhány kilométer választja el Spanyolország déli részétől, ezen felül az észak-afrikai országban található két spanyol exklávé is, Ceuta és Melilla.