A legtöbb új esetet Felső-Ausztriában (37), Bécsben (31) és Alsó-Ausztriában (27) diagnosztizálták, de Stájerország tartományban (9), Salzburg tartományban (7) és Tirolban (2) is többen megfertőződtek a koronavírussal.

Hirdetés

Ausztriában eddig 726 345 koronavírustesztet végeztek el, ezekből 19 270 lett pozitív. A betegek közül 711-en meghaltak, 17 244-en pedig időközben meggyógyultak.

Jelenleg 1315 beteget, illetve fertőzöttet tartanak nyilván, 46-tal többet, mint egy nappal korábban. Közülük 94-en szorulnak kórházi kezelésre. A betegek csaknem egyharmada, 433 ember az osztrák fővárosban él.

Az Osztrák Orvosi Kamara (ÖÄK) azt szorgalmazza, hogy a közeljövőben a zárt nyilvános helyeken, így a bevásárlóközpontokban, illetve az üzletekben ismét tegyék kötelezővé a szájmaszkot. Thomas Szekeres elnök szerint ugyanis „nem működik”, ha ebben szabad kezet kapnak az emberek. A szakember nagyon jónak nevezte ugyanakkor a koronavírus-járvány terjedésével kapcsolatos számokat. Indoklása szerint azok lassan emelkednek ugyan, de nem növekedtek robbanásszerűen. Leszögezte: „rajtunk múlik, hogy ez így is maradjon”.

Korábban írtuk

Herwig Lindner, a kamara alelnöke úgy vélekedett: az újonnan fertőzöttek számának növekedését az okozza, hogy hiányosságok léptek fel a válságkezelésben, így például márciusban és áprilisban nem volt elegendő szájmaszk. Leszögezte: Ausztriának képessé kell válnia arra, hogy saját maga állítson elő alapgyógyszereket vagy védőfelszereléseket.

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) hétfőtől akár 40 euró megfizetésére is kötelezheti azokat, akik a vonatokon nem viselnek szájmaszkot. Azokat pedig, akik a figyelmeztetés ellenére sem teszik fel a szájmaszkot, akár le is szállíthatják a járműről. A Bécsi Közlekedési Vállalat (Wiener Linien) már július elejétől legalább 50 euróra büntetheti azokat, akik megfeledkeznek a szájmaszkról. Eddig 60 alkalommal szabtak ki bírságot; azoknak kellett fizetniük, akik a felszólítás ellenére sem pótolták a mulasztást.