Hirdetés
V4-csúcs Lublinban. A közép-európai együttműködés a sikeres gazdasági talpraállás kulcsa // V4 Summit in Lublin. Central European cooperation is the key to a successful economic recovery

V4-csúcs Lublinban. A közép-európai együttműködés a sikeres gazdasági talpraállás kulcsa // V4 Summit in Lublin. Central European cooperation is the key to a successful economic recovery

Gepostet von Orbán Viktor am Freitag, 11. September 2020

„Nem elég jól védekezni a megbetegedések és a halálozások számának tekintetében, ez nem elég, hanem eközben fenn kell tartani az országok és a gazdaságok működőképességét” – fogalmazott Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón a koronavírus-járvány második hullámánál alkalmazandó stratégiáról.

Kifejtette: a gazdaság működésének fenntartását mindenkinek elsősorban a saját hazájában kell megoldania, de utána a közép-európai gazdasági együttműködés keretében is ezt a vonalat érdemes követni.

A miniszterelnök közölte továbbá: a V4-ek egy olyan koordinációs rendszert szeretnének felállítani, amely akár egy órán belüli egyeztetéseket is lehetővé tesz a járvány elleni küzdelemben.

Úgy tűnik, a koronavírus-járvány második hulláma is rendkívül agresszív, a megbetegedések száma világszerte nő – jelezte, hozzátéve: meggyőződése, hogy a kormányok reakciógyorsasága kulcstényező lesz a következő hónapokban.

Korábban írtuk


A négy visegrádi ország kormányfője pénteken Lublinban egyetértett abban, hogy Fehéroroszországban szabad választásokat kell tartani, s ezt követően az Európai Uniónak gazdasági együttműködési programot kellene felajlánlania Fehéroroszországnak – jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) Andrej Babis miniszterelnököt idézve.

„A szabad választások a lényeg. Nem kényszeríthetjük a fehéroroszokra, hogy kit válasszanak. Nem szabad őket semmire sem kényszerítenünk. El kell kerülnünk az ukrán forgatókönyvet. A fehéroroszoknak maguknak kell dönteniük” – jelentette ki Andrej Babis a lublini megbeszélések utáni sajtóértekezleten a cseh televízió szerint.

Babis nyilatkozatában nagyra értékelte Lengyelország azon igyekezetét, hogy az Európai Unió „stratégiai” módon viszonyuljon Fehéroroszországhoz.

„Fontosnak tartom, hogy Fehéroroszország témája az Európai Unió csúcstalálkozójának a napirendjére kerüljön” – válaszolt a cseh miniszterelnök arra az újságírói kérdésre, miért ellenezte, hogy a négy kormányfő Lublinban találkozzon a fehérorosz ellenzékkel.

Andrej Babis előrelépésnek nevezte, hogy a négy visegrádi országnak sikerült megállapodnia a koronavírus-járvány elleni fellépés koordinációjának mechanizmusában.

„A probléma abban rejlik, hogy az Európai Unióban a járványügyi szakemberek nem beszélnek egymással. Ezért nagyon jó ötletnek tartom egy egyeztető bizottság létrehozását a V4-ek keretében” – mondta Babis a sajtótájékoztatón.

„Kölcsönösen egymás legnagyobb kereskedelmi partnerei vagyunk. Nem lenne jó korlátozásokat bevezetni, mert annak gazdasági következményei lennének” – jegyezte meg a cseh kormányfő.

Orbán Viktor azt is mondta, szeretné, ha a járvány ellenére nem tűnne el a V4-ek lelkesedése.

„Azt a fejlődési lehetőséget, ami benne van a gazdaságainkban, továbbra is érvényesítenünk kell”, hogy a térség Európa legjobban élhető régiója legyen, és hogy eltűnhessen a kommunizmus miatt felhalmozódott hátrány – fogalmazott, kijelentve: „ezt a célt nem akarjuk feladni még járvány idején sem”.

A visegrádi országcsoport vezető szerepet vállalhat néhány, az Európai Uniót foglalkoztató témában – jelentette ki Igor Matovic szlovák miniszterelnök pénteken Lublinban a V4-es kormányfői csúcstalálkozó végén tartott közös sajtóértekezleten.

A szlovák kormányfő szerint ilyen Fehéroroszország ügye is, ebben Lengyelország a jelenlegi helyzetben vezető szerepet tölt be a visegrádi csoportban.

A szlovák kormányfő utalt arra, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a találkozón bemutatta visegrádi kollégáinak a fehéroroszországi helyzet ügyében kidolgozott „stratégiai javaslatot”. Elmondta, hogy a kormányfők tárgyaltak a Kínával és Törökországgal fennálló kapcsolatok „stratégiai megközelítéséről” is, valamint a V4-ek és Kína közötti üzleti kapcsolatok javításáról.

Matovic a koronavírus-válságról szólva rámutatott: nagyon fontos, hogy „megnyerjük ezt a csatát”, mert a V4-es országok nem engedhetnek meg maguknak további gazdasági veszteségeket, olyanokat, amilyeneket a járvány első hulláma során elszenvedtek.

„Tudom, hogy Lengyelország nemrég ünnepelte a Szolidaritás független szakszervezet létrejöttének évfordulóját. A volt kommunista országok összes lakója nevében szeretném megköszönni a lengyeleknek, hogy bátrak voltak, felemelték a fejüket, és megmutatták a többi országnak, hogyan lehet szembeszállni a kommunizmussal és szocializmussal. Ennek köszönhetően lehetünk ma szabadok. A Szolidaritás valamennyiünk számára a gonosszal folytatott küzdelem alapja lett” – mondta Matovic.

A fehérorosz helyzetről – amely szintén témája volt a lublini egyeztetésnek – a kormányfő azt közölte: Magyarország támogatja a lengyel erőfeszítéseket, és örül annak a lengyel előterjesztésnek, amely Fehéroroszország irányába egy stratégiai együttműködés gazdasági pillérére tesz javaslatot.

„Fontos a demokrácia, fontosak az emberi jogok, de ennek követelése nem lesz elég, többre van szükség, egy stratégiai megközelítésre, és a lengyel javaslat ma ezt célozza” – mondta. Hozzátette, szerinte néhány hét múlva eljuthatnak oda is, hogy a gazdaság után a nagy stratégiai javaslat katonapolitikai-biztonsági lábát is megfogalmazzák, de ehhez szükség lesz az Európai Tanács ülésére, mert ez túlnyúlik a V4-ek hatókörén.

A visegrádi országcsoport (V4) egyetért abban, hogy szabad elnökválasztásra van szükség Fehéroroszországban, és a politikai foglyok szabadon bocsátását kéri – jelentette ki pénteken Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a V4-országok kormányfőinek a délkelet-lengyelországi Lublinban tartott egyeztetését követően.

A visegrádi országok miniszterelnökei az esedékes rendkívüli EU-csúcsot, valamint a fehéroroszországi és oroszországi helyzetet vitatták meg Lublinban.

„Mindnyájan egyetértünk abban, hogy Fehéroroszországban szabad választásokra van szükség, hogy a fehérorosz nép önállóan és szuverén módon dönthessen sorsáról és jövőjéről” – mondta Morawiecki. „Teljes mértékben elítéljük az elnyomás összes formáját, köztük a kínzásokat, a tüntetőkkel szembeni brutális bánásmódot. Ezenkívül követeljük az összes politikai fogoly szabadon bocsátását is” – tette hozzá.

A lengyel miniszterelnök kijelentette továbbá, hogy a jövőbeni gazdasági együttműködésre vonatkozó ajánlatot akarnak kínálni a fehérorosz népnek, amiben a kis- és középvállalkozásokat érintő közös projektek szerepelnek egyebek között az energiapolitika mellett.

Morawiecki közölte, hogy a visegrádi országok lehetővé akarják tenni a vízummentes közlekedést a fehérorosz állampolgároknak, és az országot támogató segélycsomagot akarnak előterjeszteni az EU-csúcson.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartottak elnökválasztást, és Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő a hivatalos eredmények szerint megszerezte a voksok mintegy 80 százalékát, hatodszor is megnyerve az elnökválasztást. A második helyre befutó Szvjatlana Cihanouszkaja azonban magát tartja győztesnek, bár a hivatalos adatok szerint csak a szavazatok 10,12 százalékát kapta. Az elnökválasztás óta folyamatosak a tiltakozások, a tüntetők Lukasenka távozását követelik.