A menekültek átirányításáról ne miniszteri szinten döntsenek, az Európai Unió Tanácsában, hanem magasabb, állam- és kormányfői szinten, az Európai Tanács hozzon határozatot, egyhangúan – ezt szorgalmazó közös nyilatkozatot fogadtak el hétfőn Varsóban a visegrádi országcsoport (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország) belügyminiszterei.

Pintér Sándor belügyminiszter a találkozót követően leszögezte: a migrációs válság kezelését illetően az EU-ban „áttörés még nincs”, mindazonáltal „odafigyelnek az V4-ek véleményére, és egyre inkább figyelembe veszik, hogy a realitásokhoz kell kötődni”. A júliusban kezdődő magyar soros V4-elnökség idején Budapest „azokhoz az elvekhez fog ragaszkodni, amelyeket közösen dolgoztunk ki”- tette hozzá.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter közölte: a találkozón közös nyilatkozatot fogadtak el. Ebben a miniszterek arra szólítják fel országaik kormányfőit, hogy szorgalmazzák Donald Tusknál, az Európai Tanács elnökénél a menekültek elosztására vonatkozó döntéshozatali gyakorlat módosítását. „Ilyen fontos ügyben, mely országaink biztonságára vonatkozik, nem dönthet a többség, hanem konszenzussal kell határozatokat hozni” – hangsúlyozta Blaszczak.

MTI