A türk szervezethez teljes joggal vagy megfigyelőként tartozó államokat is jelképező fákat az egykori selyemút egyik központjaként felvirágzó város központi részén, a Regisztán téren, a ma már múzeumként szolgáló egykori egyetemi épületek mellé telepítették.

Hirdetés

Az ültetés előtt mondott beszédében a csúcstalálkozót rendező Savkat Mirzijojev üzbég elnök a szervezet keretében folytatott együttműködést méltatta, hangoztatva annak fontosságát is, hogy megőrizzék a „felbecsülhetetlen türk örökséget”.

A szervezet több államában, környezetvédelmi célzattal, nagyszabású fásítási program zajlik, csak Üzbegisztánban évente milliós méretekben terveznek faültetéseket.

A csúcstalálkozón felszólalva Mirzijojev arról is beszélt, hogy Szamarkand a béke és biztonság egyik központja, továbbá az oktatás és a tudomány egyik centruma is.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásában méltatta a város elmúlt években mutatott „fantasztikus fejlődését és fejlődési dinamikáját”, emlékeztetve arra, hogy van összehasonlítási alapja, mert néhány évvel ezelőtt is járt a világörökséghez tartozó üzbég nagyvárosban.

Jelezte azt is, hogy Magyarország örömmel vesz részt a csúcstalálkozón a fiatalokkal kapcsolatban megfogalmazott kezdeményezésekben.

Mirzijojev egyebek között a „türk világ ifjúsági csúcstalálkozójára” tett javaslatot.

A Türk Államok Szervezetének tagjai Törökország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán és Azerbajdzsán, megfigyelőként pedig Magyarország és Türkmenisztán csatlakozott.

Az üzbég szervezők közlése szerint az érintett országok fővárosaiban, a szamarkandival egyidejűleg, szintén fákat ültettek el az összetartozás jelképeként.

Korábban írtuk