Központosított menekültügyi rendszerben az unió jobban tudná kezelni a menekültek és migránsok érkezését – olvasható az Európai Parlament (EP) kedden elfogadott állásfoglalásában, amely emellett az unión kívülről érkezőknek legális és biztonságos beutazási lehetőségeket javasol.

A nem kötelező érvényű állásfoglalás szerint az unió menekültügyi rendszere képtelen megbirkózni a migránsok és menedékkérők egyre növekvő számával, ezért a dublini szabályok radikális átalakítását szorgalmazza.
    
A javaslat szerint a menekültügyi kérelmeket egy központi rendszerben kellene begyűjteni és szétosztani. A tagállami kvótákat is magában foglaló rendszer az úgynevezett hotspotokra, az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokra épülne, az Európába érkező menekülteket innen osztanák szét.
    
Az uniós parlamenti határozat kiemelte, hogy a mostani menekültügyi rendszer nem veszi kellőképpen figyelembe az unió külső határain található országokra nehezedő migrációs nyomást. A képviselők állásfoglalásukban olyan változtatásokat követelnek, amelyek nagyobb szolidaritást, igazságosabb viszonyokat, megosztott felelősséget, illetve a menedékkérelmek gyors elbírálását biztosítják.
    
A menedékkérők áthelyezése és a menekültek áttelepítésével kapcsolatban a határozat felszólítja a tagállamokat, hogy tartsák magukat vállalt kötelezettségeikhez, hiszen mostanáig a Görögországban és Olaszországban áthelyezésre váró 160 ezer menedékkérőnek csupán töredéke került át ténylegesen más uniós országba.
    
Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott hozzászólásában elmondta, hogy a vita perceiben is embertelen körülmények között élnek a menekültek a görög-macedón határon.
    
Kiemelte: „ha befogadó Európát, szabályozott, ellenőrzött, legalizált bevándorlást akarunk, akkor egységes, átfogó rendszerre, közös európai bevándorláspolitikára van szükség. Nemcsak a Földközi-tenger térségében, hanem Európában mindenütt”.
    
Úgy vélekedett: mind az uniós bizottságnak, mind a parlamentnek az eddigieknél jóval határozottabban kell fellépnie azokkal a kormányokkal szemben, amelyek „szabotálják a közös európai politikát és nem hajlandók tudomásul venni, felelősségvállalás és szolidaritás nélkül nincs Európai Unió”.

(MTI)