Sürgős anyagi támogatást, további rendfenntartókat és az idegenrendészeti hivatal helyi képviselőjének kinevezését kérték a belga partvidék városainak polgármesterei Jan Jambon belügyminisztertől az illegális bevándorlók regisztrálásához, elhelyezéséhez és ügyeik könnyebb intézéséhez – írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap csütörtökön.

Carl Decaluwé, Nyugat-Flandria kormányzója, valamint a partvidék tíz polgármestere sürgős, további anyagi segítséget kért Jan Jambon belügyminisztertől az illegális bevándorlók regisztrálásának és elhelyezésének költségeire.
    
Tájékoztatásuk szerint az illegálisan érkezők száma drasztikusan emelkedett az elmúlt hetekben. Belgium egyik legjelentősebb kikötővárosában, Zeebruggében csak az idén 700 illegális bevándorlót állítottak elő, valamivel délebbre, a francia határ közelében fekvő Veurne közelében pedig 400-at. 
    
A helyi hatóságok az anyagi támogatás mellett további erősítést kérnek a kormánytól: 40 rendfenntartót, mobil regisztrációs központokat és a belga idegenrendészeti hivatal nyugat-flandriai tisztségviselőjének kinevezését várják.
    
A kormányzó a napilapnak elmondta, hogy a szárazföldi és a vízi rendőrség érintett egységei teljesítőképességük határára értek, mindenki éjt nappallá téve dolgozik.
    
„Ha csak néhány napra lankad a figyelmünk, olyan menekülttáborokat fogunk találni a régiónkban, mint amilyeneket Calais-nál vagy Dunkerque-nél látni” – hangsúlyozta Carl Decaluwé.

(MTI)