Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Kétnapos látogatásra Krakkóba érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, ahol programja kezdetén Beata Szydlo lengyel kormányfővel a Krakkói Nemzeti Múzeumban megtekintette A magyar festészet aranykora 1836-1936 című kiállítást.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, Orbán Viktor ezt követően lengyel kollégájával vacsorázik.

Közölte, a program szerint pénteken a miniszterelnök ellátogat a Jagelló Egyetem Múzeumába, majd részt vesz a Közép-Európa – egy térség sorsa a történelem sodrában című, Waclaw Felczak lengyel professzor születésének századik évfordulója alkalmából rendezett konferencia emlékülésén.

Ezután Orbán Viktor koszorút helyez el Waclaw Felczak emléktáblájánál – tette hozzá.

Havasi Bertalan azt is elmondta, hogy a kormányfő részt vesz a krakkói óvárosban az 1956-ban az Egyetemisták Forradalmi Bizottsága által szervezett tiltakozásait és a magyaroknak nyújtott segítségét megörökítő emléktábla leleplezésén.

Waclaw Felczak (1916-1993) történészprofesszor, a lengyel-magyar kapcsolatok kutatója, második világháborús futár volt, akit ellenzékisége miatt az ’50-es években börtönbe zártak.

MTI