A szóvivő hangoztatta, hogy minden orosz állampolgár jogait törvények és felügyeleti szervek szavatolják Oroszországban, és ez ebben az esetben is így lesz. Hangsúlyozta, hogy Navalnij letartóztatása belügy, és Moszkva nem fogja figyelembe venni a külföldön elhangzó felszólításokat.

Hirdetés

Peszkov kérdésre válaszolva „ostobaságnak” nevezte azt az állítást, miszerint azért tartóztatták le, mert Putyin fél tőle.

„Ez teljes ostobaság. És egyébként nem kell az elnököt összetársítani azzal, aki megsértette az Oroszországi Föderáció törvényeit” – nyilatkozott.

Rámutatott, hogy Navalnijjal szemben az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálatnak (FSZIN) merültek fel kifogásai. Mint mondta, ezek kérdések attól kezdve jelentek meg, hogy Navalnijt az őt – több nyugat-európai laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint mérgezés után – kezelő berlini Charité klinika gyógyultnak nyilvánította. 

Korábban írtuk

Arra a felvetésre, hogy az orosz ellenzéki január folyamán rehabilitációs kezelést kapott a német fővárosban, Peszkov azt mondta, hogy Navalnij védelme az ezt bizonyító dokumentumokat felhasználhatja a bírósági tárgyaláson.

A szóvivő a bíróság hatáskörébe utalta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy miért éppen egy himki rendőrségen tárgyalták Navalnij ügyét, a belügyminisztériuméba pedig annak a megmagyarázását, hogyan került a tárgyalóterembe a Gulág-alapító Genrih Jagoda szovjet belügyi népbiztos fényképe, mint az a helyszíni felvételeken létszik. 

Peszkov „nyugtalanítónak” nevezte, hogy Navalnij utcai tüntetésekre buzdított. A felszólítás törvényességét, mint mondta, feltehetően meg fogják vizsgálni az illetékes szervek. 

A himki városi bíróság hétfői kihelyezett ülésén elrendelte Navalnij 30 napra való előzetes letartóztatását. A politikust vasárnap éjjel a reptéren vették őrizetbe, miután hazatért Moszkvából Berlinbe. Hétfő este Matrosszkaja Tyisina (Matrózok Hallgatása) néven ismert moszkvai nyomozati elkülönítőbe szállították át, amelynek karanténrészlegében egy háromszemélyes cellában helyezték el. Az őrizetes a Társadalmi Megfigyelő Bizottság elnevezésű szervezet képviselőinek azt mondta, hogy erkölcsi és fizikai nyomásgyakorlás nem érte.

A FSZIN december 29-én adott ki elfogatóparancsot ellene, és keresetet nyújtott be ellene, amelyben indítványozta, hogy a bíróság változtassa letöltendőre a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben kiszabott, felfüggesztett börtönbüntetést.

 A hatóság az orosz büntető törvénykönyvnek arra a paragrafusára hivatkozott, amely szerint retorzióval sújtható az elítélt, ha nem térítette meg a kárt, vagy ha újabb bűncselekményt követett el. A FSZIN korábban kifogásolta, hogy Navalnij megsértette a lakhelyelhagyási tilalmat, amikor augusztusban Szibériába urazott, ahol külföldi szakvizsgálatok szerint megmérgezték.

Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A vád szerint a fivérek 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának, és további 4,5 milliót egy másik cégnek (egy rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.)

 Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2017 októberében igazságtalannak minősítette az ítéletet, és felülvizsgálatot kért, de az orosz legfelsőbb bíróság mégis helybenhagyta a bírósági döntést, egy moszkvai bíróság pedig egy évvel meghosszabbította a próbaidőt.

A Navalnij lapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) kedden közzétett egy kétórás dokumentumfilmet, amelyben azt állította, hogy Putyinnak egy 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forintot) érő titkos rezidenciája van a Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében. A film szerint az ingatlan a Monacói Hercegség területének 39-szerese, területén pedig egyebek között kastély, jégpalota, templom, 2500 négyzetméteres teaház és a tengerhez vezető alagút található. Mindezt kiegészíti egy szőlőültetvény és egy osztrigatelep.

Az FBK szerint a környező telkek az FSZB tulajdonában vannak.

Az RBK című gazdasági napilap keddi közlése szerint egyébként még decemberben büntetőeljárást indítottak egy rendőr ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy olyan légiutasforgalmi adatokat szivárogtatott ki Navalnijnak, amelyek segítségével be tudta azonosítani az FSZB azon munkatársait, akik szerinte megkísérelték őt megmérgezni. Az újság úgy tudja, hogy rendőr házi őrizetben van Szamarában, és tíz évig terjedő szabadságvesztést kaphat, ha a hivatalával való visszaélés címén elítélik.