Peszkov az ukrán Enerhoatom állami atomenergetikai vállalat vezetője, Petro Kotin ezzel ellentétes vasárnapi állítására reagált. „Nem kell jeleket keresni ott, ahol ilyenek nincsenek, és nem is lehetnek” – hangsúlyozta a Kreml szóvivője.

Hirdetés

Hasonlóképpen valótlannak minősítette Kotin kijelentését az orosz ellenőrzés alá került Enerhodar katonai-polgári közigazgatása, amely rámutatott, hogy az atomerőmű alkalmazottjai munkaszerződést írtak alá a Roszatommal és a város lakói, beleértve az energetikai létesítmény dolgozót, folytatják az orosz állampolgárság felvételét.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hétfőn arról számolt be, hogy „terrortámadás-sorozatot” akadályozott meg Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került részén, és hogy három ukrán állampolgárt vett őrizetbe Melitopol környékén. A gyanúsítottaktól, akik forgalmas helyeken készültek robbantásokat végrehajtani, egy improvizált robbanószerkezet alkotóelemeit, két pisztolyt, lőszert és egy gránátot foglaltak le.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy precíziós csapásuk következtében, vasúti rakodás közben elpusztult az ukrán fegyveres erők 17. páncélosdandárjának nyolc harckocsija, öt járműve és több mint száz katonája a Dnyipropetrovszk megyei Mojsziivka állomás közelében. Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási főtanácsának tagja a RIA Novosztyi hírügynökségnek mondta el, hogy a dandárt Zaporizzsja megyébe szándékozott átirányítani az ukrán parancsnokság.

Gyenyisz Pusilin, az Oroszország által elcsatolt Donyecki Népköztársaság vezetője hétfőn a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy az orosz csapatok és a Wagner zsoldoscsoport erői közel kerültek Artemivszk (Bahmut) „operatív bekerítéséhez” s hogy Marjinka belvárosában harcok folynak. Pusilin szerint az ukrán hadvezetés Herszonból próbál meg tartalékosokat átcsoportosítani.

Konasenkov tábornok szerint az ukrán erők meghiúsult támadási és ellentámadási kísérletek során Artemivszk irányában mintegy nyolcvan katonát, egy harckocsit, három páncélozott harcjárművet, két kisteherautót, a donyecki régió déli részén több mint ötven katonát, két páncélozott harcjárművet és egy gyalogsági harcjárművet, Kupjanszk irányában több mint félszáz katonát, egy harckocsit, két páncélozott személyszállító járművet és egy kisteherautót, Liman irányában pedig több mint harminc katonát, két páncélozott járművet és három kisteherautót veszítettek.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi csapatok a hadijelentés szerint nyolc vezetési pontra, 57 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 124 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve két lőszerraktárt a donyecki régióban. Az orosz légvédelem lelőtt hét ukrán drónt és két HARM radarelhárító rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 333 repülőgépet, 177 helikoptert, 2572 drónt, 390 légvédelmi rakétarendszert, 6866 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 904 sorozatvetőt, 3624 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7395 speciális katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Korábban írtuk