„Az orosz elnök elleni személyes sértegetések folytatása rossz dolog. Ezt elfogadhatatlannak és az amerikai elnökhöz méltatlannak tartjuk” – mondta a szóvivő.

Hirdetés

Peszkov felhívta a figyelmet arra, hogy amíg az amerikai elnök orosz háborús bűncselekményről beszél a Kijev környéki Bucsában megtalált civil halottakkal kapcsolatban, addig a Pentagon közölte, hogy nem rendelkezik pontos adatokkal, amelyek alapján ilyen következtetésre juthatna. A bucsai polgári áldozatok halálát Kijev az orosz megszállók kegyetlenségének, Moszkva pedig az ukrán titkosszolgálatok provokációjának tulajdonítja.

John Sullivant, az Egyesült Államok moszkvai nagykövetét március 21-én bekérették az orosz külügyminisztériumba, ahol tiltakozó jegyzéket nyújtottak át neki Biden Putyin elleni kirohanásai miatt. Az amerikai elnök korábban egyebek között vérszomjas diktátornak és gengszternek nevezte orosz hivatali partnerét, aki szerinte „erkölcstelen háborút folytat Ukrajna népe ellen”. Később háborús bűnösnek is minősítette.

Peszkov az orosz külügyminisztérium hatáskörébe utalta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy vajon kezdeményez-e Moszkva nemzetközi vizsgálatot olyan háborús bűncselekmények ügyében, amelyek elkövetéséhez az Egyesült Államoknak lehetett köze. A téma azzal kapcsolatban merült fel, hogy Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, válaszul Bidennek a bucsai atrocitások kivizsgálását sürgető nyilatkozatára, azt javasolta az amerikaiaknak, hogy kezdjék Jugoszlávia bombázása és Irak megszállása körülményeinek tisztázásával.

Korábban írtuk

A Kreml szóvivője alaptalannak nevezte az Oroszországgal szemben a bucsai tragédia miatt megfogalmazott vádakat, és az ott történteket „jól megrendezett tragikus színjátéknak” minősítette. Azzal vádolta meg a nyugati országokat, hogy egyszerűen nem akarják meghallani az orosz fél érvelését, amelyet Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet és az orosz védelmi minisztérium fejtett ki.

Peszkov nem zárta ki annak lehetőségét, hogy újabb „hamisítványok” bukkannak majd fel az orosz hadsereg ukrajnai tevékenységével kapcsolatban. Igor Konasenkov katonai szóvivőre hivatkozott, aki kedd délelőtt azt mondta, hogy a 72. ukrán pszichológiai műveleti főközpont hétfő este újabb megrendezett felvételeket készített a Kijevtől 23 kilométerre északkeletre található Moscsun településen, azzal a céllal, hogy az orosz hadsereget újabb, a civil lakosság ellen elkövetett erőszakcselekmények elkövetésével rágalmazza meg.

Dmitrij Peszkov nem kívánt prognózisokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy meddig tarthat még a Moszkva által „különleges hadműveletnek” nevezett ukrajnai háború.

Andrej Marocsko, a luhanszki „népi milícia” szóvivője a Rosszija 24 televízióban nyilatkozva kijelentette, hogy a Rubizsne településről visszavonuló ukrán „nacionalisták” vegyi anyagot, gyaníthatóan salétromsavat tartalmazó tartályokat robbantottak fel. A lakosság mentését gyakorlatilag lehetetlennek nevezte a környéken felerősödött ágyúzás miatt.

A rubizsnei vegyi üzemben a luhanszki hatóságok szerint mintegy 40 ezer tonna kénsavat, sósavat, salétromsavat és ammóniát tárolnak. A településről egy, a helyszínen készült felvétel szerint téglaszínű füst szállt fel.

Eduard Baszurin, a donyecki „népi milícia” parancsnokhelyettese közölte, hogy Mariupol közelében kigyulladt a dominikai zászló alatt közlekedő, török Azburg hajó. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az incidens a kikötőt ellenőrzésük alatt tartó ukrán „nacionalisták provokációjának” következménye, akik a tüzet orosz tüzérségi támadás következményének próbálják meg beállítani. Baszurin szerint az Azburg fedélzetén 12 ukrán állampolgár tartózkodik.

A donyecki „népköztársaság” hatóságai szerint Mariupol városközpontja hétfőn kikerült az ukrán „nacionalisták” ellenőrzése alól, akiknek a kikötőben és az ipari zónában vannak még állásaik.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos kedden újságíróknak kijelentette, hogy újabb orosz-ukrán fogolycsere történt, a felek egyarán 86 embert engedtek el. Moszkalkova szerint a cserelistáról az ukrán fél az utolsó pillanatban levett négy Roszatom-alkalmazottat, akit a háború kezdete óta tart fogva.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke kedden büntetőeljárás elindítását rendelte el ukrán „nacionalisták” által meggyilkolt orosz hadifoglyok, a Donyec-medencében telepített ukrán taposóaknák, valamint annak ügyében, hogy Harkiv megyében elaknásították az utakat a civilek Oroszország felé menekülésének megakadályozása érdekében, és egy gátat is felrobbantottak.