Szegregációval vádolnak egy angol egyetemet, miután külön diákszállókat hoznak létre szeptembertől kizárólag az LMBT-közösség tagjainak számára – írja a The Telegraph.

Fotó: Flickr, szerk.

Fotó: Flickr, szerk.

Celeste Jones, a University of Sheffield hallgatói önkormányzatának tagja erősítette meg az információkat. A diákszálló leszbikus, homoszexuális, biszexuális és transzgender hallgatók számára biztosít majd „biztonságos helyet, hogy a diákok önmaguk lehessenek.”

A University of Sheffield az egyik legjobb angliai egyetem a hallgatók körében végzett felmérés szerint. Azonban ez lesz az első egyetem az Egyesült Királyságban, amely a szexuális identitásuk alapján választja szét a hallgatókat. 

Simon Thompson, az Egyesült Királyság legnagyobb egyetemi hallgatók elszállásolásával foglalkozó szervezetének igazgatója is kritizálta a lépést. Szerinte ez a fajta megkülönböztetés rossz hatással van a diákközösségekre. A lapnak elmondta:

Az egyetem arra való, hogy mindenféle más kultúrából érkező, más háttérrel és más szexualitással rendelkező emberrel találkozzunk. Szerintem előnytelen az, ha az emberek bezárják magukat és nem szocializálódnak heteroszexuális emberekkel. Őrültségnek tűnik.

Thompson hozzátette: már így is aggódik más angol egyetemi kampuszokon történt szegregációk miatt. Különböző városokban, például Manchesterben és Londonban kialakultak ugyanis csak kínai hallgatók számára kollégiumok. 

A sheffieldi egyetem válasza az volt, hogy „nem szeretnék a szegregáció érzését kelteni”, és hogy az LMBT-lakások nem külön épületben lennének. Hozzátették: a hallgatói önkormányzat és az LMBT-közösség szerint ez megnyugtató környezetet hozna létre a hallgatók számára. 

A hallgatói önkormányzat tagja hozzátette: „Semmiképp sem szeretnénk, ha ez a szállás kötelező lenne, és nem is támogatjuk a szegregációt. Azonban úgy érezzük, hogy nagyon fontos megadni a hallgatóknak azt a lehetőséget, hogy LMBT-szállásokon lakhassanak, ha szeretnének. Még ha csupán az LMBT-hallgatók apró töredéke is él majd a lehetőséggel, mivel ez jobbá teszi számukra az egyetemi életet, akkor már megérte az intézkedés.”