Fotó: facebook.com/Szijjártó Péter
Hirdetés

Dmitrijev akkor beszélt erről, amikor fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Elmondta, hogy az RFPI tíz országból húsz gyártóval állapodott meg eddig a Szputnyik V kibocsátásáról. Oroszországban a vakcinát hét gyártó állítja elő

A tisztségviselő a külföldi gyártási helyszínek kiemelte Indiát és Dél-Koreát és elmondta, hogy több gyártó április folyamán fogja csúcsra járatni kapacitásait. Megítélése szerint júniusig minden oltásra jelentkező orosznak be lehet adni a Szputnyik V-t.

A vakcina honlapja szerint péntekre több, mint 4,5 millió ember (a lakosság valamivel több mint 3 százaléka) kapta meg a védőoltás mindkét komponensét. Naponta átlagosan mintegy 290 ezer embert oltanak be Oroszországban.

Dmitrijev beszámolt Putyinnak egy robotizált futószalag kifejlesztéséről, amely, mint mondta óránként 300 új koronavírus-tesztet képes elvégezni és nem igényel magasan képzett szakembert a működtetéséhez. A laboratóriumon kívül használható készülék iránt szerinte mind Oroszországban, mind külföldön érdeklődés mutatkozott.

Korábban írtuk

Oroszországban a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8792-vel 4 563 056 emelkedett.

A napi növekmény 0,19 százalék, az új esetek 12,9 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 277 172-re csökkent, a halálos áldozatoké 400-zal 99 663-ra, a felépülteké pedig 9 832-vel 4 186 251-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 120,9 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 359 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 490 311 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.