Fotó: MTI/AP/Renata Brito
Hirdetés

A Corriere della Sera napilap úgy értesült, Spanyolország és Görögország is csatlakozik a migrációs megállapodáshoz, amelyet szeptember 23-án a máltai Vittoriosában a francia, német, olasz és máltai belügyminiszter készül aláírni a dél-európai partokra érkező migránsok szétosztásáról.

A lap információi szerint a római kormány az érkező migránsoknak a partra szállás előtti szétosztását szorgalmazza. Miközben a migránsok még az őket szállító hajón tartózkodnak, megtörténik a tagállamok közti „azonnali kvótavállalás”, és az emberek csak ezután köthetnek ki. Az olasz fél ezzel el akarja kerülni, hogy – az első számú dél-európai kikötési pontnak számító – Olaszországra háruljon az esetleges menedékkérők és az illegálisnak minősülő gazdasági bevándorlók megkülönböztetése. Róma logikája szerint a különböző tagállamokban való szétosztás után történjen a migránscsoport tagjainak azonosítása, a menedékkérők és illegálisok megkülönböztetésével, valamint utóbbiak hazaszállítása. Így az illegális bevándorlók – akiket a korábbi gyakorlat szerint a tagállamok nem vettek át – nem maradnának kizárólag Olaszországban.

Róma ezen kívül felvetette, hogy rendkívüli létszámú migráns érkezése esetén nem csak Olaszország és Málta nyissa meg kikötőit, hanem körforgásszerűen Franciaoszág, Spanyolország, valamint Horvátország is – írta az Il Messaggero római napilap.

Olasz lapértesülések szerint az aláírás előtt álló és még nem nyilvános megállapodás olasz vázlatát Enzo Moavero Milanesi volt külügyminiszter dolgozta ki. Az Olaszországba érkező migránsok szétosztási tervét azonban Párizs korábban nem támogatta, amíg Matteo Salvini volt az olasz belügyminiszter, nehogy ezzel neki kedvezzenek. Most viszont Párizs kész együttműködni az új olasz kormánnyal: Emmanuel Macron francia elnök az olasz fővárosban szerdán tárgyal Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel. Párizs és Berlin korábban az olaszországi partokra érkezők 25-25 százalékának átvételét jelentette be.

A német szövetségi kormány viszont hétfőn hangsúlyozta, hogy csak átmeneti időre hajlandó az Olaszországba tengeri útón érkezők egy negyedének befogadására.

A dél-olaszországi Lampedusa szigetéről hétfőn hetven migránst helyeztek át a szicíliai regisztrációs központokba. Lampedusán a 95 férőhelyes migránstáborban 154-en maradtak: közöttük van az Ocean Viking civilhajóval szombaton érkezettek egy része, valamint azok, akik szintén a hétvégén kötöttek ki a sziget partjain. Az új olasz kormány megalakulásáig két migráns tartózkodott a helyi táborban – közölte a lampedusai polgármester Salvatore Martello.