Fotó: MTI, archív
Fotó: MTI, archív
Hirdetés

A politikus a Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban jelezte, kormánya mindenképpen megakadályozza, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy 2011-es határozatával Líbiával szemben elrendelt fegyverembargó betartásának ellenőrzésére ismét bevessenek hajókat a Sophia-misszióban.

Mint mondta, az EU-s haditengerészeti művelet a polgárháború dúlta országba irányuló fegyverszállítások megakadályozásában eddig is „gyakorlatilag hatástalan” volt. Az egész misszió „mindenekelőtt mentési művelet volt, amely illegális migránsok ezreinek jelentett menetjegyet Európába” – mondta Sebastian Kurz.

A hajók járőrözésének újraindításáról szóló javaslat csupán „átlátszó trükk” a mentés újraindítására – fogalmazott az osztrák kormányfő.

A Líbiából embercsempészek szervezésében elindult emberek felvétele az EU-s hajókra „sajnos ahhoz vezetett, hogy nem kevesebben, hanem többen vesztek oda a Földközi-tengeren, mert egyre több migránst vonzott az a kilátás, hogy majd kimentik őket”- fejtette ki Sebastian Kurz.

A Sophia – korábbi nevén Eunavfor Med – missziót 2015-ben indították az EU tagállamai az Észak-Afrikából az EU-ba irányuló embercsempészet visszaszorítására. Az EU-s hajókra felvett emberek fogadása körüli viták miatt tavaly tavasszal leállították a tengeri járőrözést, így repülőgépekről folytatott megfigyelésre és a líbiai parti őrség kiképzésére korlátozódik a misszió felhatalmazása.

A Der Spiegel című német hírmagazin a hét végén hírportálján azt írta, hogy az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) – az EU diplomáciai testülete – a műveletről készített legutóbbi, januári jelentésében a hajós járőrözés felújítását javasolta, és figyelmeztetett, hogy a líbiai polgárháború folytatódása miatt újabb humanitárius válsághelyzet alakulhat ki, így ismét egyre többen vághatnak neki az EU felé vezető tengeri útnak, és egy ilyen helyzet kezelésére nincs felkészülve a parti őrség, amely csupán néhány területet ellenőriz az észak-afrikai ország partvidékén.

A Die Welt című német lap értesülése szerint a tagállamok illetékes képviselőinek testülete egy január 24-én tartott rendkívüli, zárt ülésen elvetette a javaslatot. Különösen Ausztria és Olaszország ellenezte a hajós járőrözés újraindítását, és fenntartásokat jelzett több további tagállam is, köztük Magyarország és Görögország.