Fotó: MTI/EPA (archív)
Hirdetés

Erről maga a kancellár számolt be, miután megbeszélést folytatott az ellenzéki pártok képviselőivel. 

Elmondta, hogy felajánlotta két parlamenti vizsgálóbizottság munkájának folytatását a szeptemberi előrehozott parlamenti választások után, valamint az összes parlamenti párt frakcióvezetőjének meghívását a kormányülésekre a választásokig.

Mindenekelőtt ígéretet tett – az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) kötött koalíció felbomlását okozó, és Heinz-Christian Strache alkancellár, pártelnök lemondásához vezető – ibizai botrány és az azzal kapcsolatos vádak felderítésére. „A kezünket kinyújtottuk” – mondta Kurz a tárgyalás után.

A videofilm-botrány „gördülékeny felderítése” céljából a kancellár egy akciócsoportot állít fel az infrastrukturális minisztériumban a költségvetési pénzek elosztási folyamatának és felhasználásának vizsgálatára.

Ezenkívül ígéretet tett az osztrák szövetségi alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatal (BVT), illetve a korrupciógyanús Eurofighter-vadászgépbeszerzés ügyében korábban felállított két vizsgálóbizottság munkájának felújítására a választások után. 

Intézkedéseket ígért az adófizetők pénzével való takarékoskodásra: többek között korlátoznák a minisztériumok hirdetéseit a parlamenti választásokról, és nem írnának ki pályázatokat tisztségek betöltésére, hogy a tárcák működőképessége biztosítva legyen. Továbbá a választásokig nem fognak új törvényjavaslatokat szakértői vizsgálatra bocsátani vagy a parlamenthez benyújtani. 

A párttörvény reformjára vonatkozó követelésekre – amit Margit Kraker számvevőszéki elnök, valamint a Most és a NEOS párt vetett fel – Kurz pozitívan reagált, mondván, hogy pártja nyitott a tárgyalásokra, és mindig is síkraszállt a párttámogatások csökkentése mellett. 

Kurz „jónak, nyugodt hangulatúnak és tárgyszerűnek” minősítette a tárgyalást.

Az ellenzéki pártok képviselői megerősítették álláspontjukat a kancellár elleni bizalmatlansági indítvány ügyében. Peter Pilz, az indítványt kezdeményező Most listája (Liste Jetzt) vezetője mindazonáltal jelezte, hogy hajlandók lennének változtatni a már kész javaslaton, készek több változatot is kidolgozni, ha azok a szociáldemokratáknak (SPÖ) és a szabadságpártiaknak (FPÖ) jobban megfelelnének.   Lehet szó egy Kurz elleni, egy Kurz és az ÖVP-miniszterek elleni vagy egy, az egész kormány elleni bizalmatlansági indítványról – mondta. Csak az a fontos, hogy az indítvány sikerrel járjon – tette hozzá.

Sem az SPÖ, sem az FPÖ nem döntött még véglegesen arról, hogy támogatja-e a bizalmatlansági indítványt.

Jörg Leichtfried, az SPÖ frakcióvezető-helyettese „bizalomépítő intézkedéseket” sürgetett, amelyeket Kurz szerintük eddig „nagyon elhanyagolt”. Beate Meinl-Reisinger, a bizalmatlansági indítványt kezdettől elutasító Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) párt elnöke arra kérte ellenzéki kollégáit, hogy ne utasítsák el a kormányoldallal folytatott tárgyalásokat.