Fotó: MTI/AP/APA pool/Roland Schlager
Hirdetés

„Sikeres időkre tekinthetünk vissza, egy meggyengült, szétzilált, a II. világháborút átélt Ausztriából erős és jómódú ország lett” – mondta Kurz. Hozzátette, hogy egy jogállamiságon és szabadságon alapuló demokrácia jött létre az Európai Unió szívében. Kifejtette: mindezért az utókor hálával tartozik a háború utáni nemzedéknek, azoknak, akik újjáépítették az országot.

A kancellár felhívta a figyelmet arra, hogy „nem szokványos időkben” ünneplik a jubileumot, így a hivatalos ceremónia is a koronavírussal összefüggő óvintézkedések betartása mellett zajlott. Hangsúlyozta: a koronavírus nagy kihívás elé állítja az embereket, de a második köztársaság története megmutatja, hogy – bár jó és rossz korszakok folyamatosan váltották egymást, a fellendülés, a béke időszakát minduntalan megzavarta a gazdasági és a pénzügyi válság, a természeti katasztrófák – Ausztria és az európai államközösség megerősödve került ki a válságból. Ez ezúttal is így lesz – szögezte le.

Kurz arról is szót ejtett, hogy Ausztria lakossága „ egy teamként”, közösen képes volt arra, hogy a járványgörbét „ellaposítsa”; míg márciusban naponta ezerrel nőtt a fertőzöttek száma, addig jelenleg 24 óra alatt kevesebb mint százan fertőződnek meg koronavírussal. A kormányfő beismerte, hogy az óvintézkedések betartása nem mindig egyszerű, sőt fájdalmas is lehet, hiszen nem lehet találkozni a családtagokkal és a barátokkal. Személyes példát is említett, eszerint ő maga sem ölelheti át nagymamáját és szüleit. Leszögezte: nem tehet ígéretet arra, hogy egyik napról a másikra minden olyan lesz, mint amilyen korábban volt, sőt azt sem ígérheti, hogy az elkövetkező hónapok egyszerűek lesznek. Felhívta ugyanakkor a figyelmet az egyéni felelősség fontosságára. Kiemelte, hogy egyre kevesebb lesz a szabály, és minél többen tartják be a még érvényben lévő előírásokat, egyebek mellett a szájmaszk viselését vagy a higiéniai előírásokat, annál gyorsabban történhet újabb előrelépés.

A kancellár arról is beszélt, hogy több mint 14 milliárd eurót fizettek ki támogatásokra, ám az azonnali támogatásként nyújtott összegekkel nem fejeződik be a kárrendezés és az újjáépítés – tette hozzá. Kifejtette: nagy hangsúlyt fektetnek majd arra, hogy a vállalkozások és munkavállalóik visszanyerjék korábbi anyagi helyzetüket, az alacsony és a közepes jövedelműeket pedig tehermentesítsék és erősítsék. „Munkahelyeket kell teremteni” – szögezte le, és ígéretet tett arra, hogy hamarosan konkrét lépéseket tesznek ennek érdekében.

Ausztria függetlenségét, a második Osztrák Köztársaságot hetvenöt évvel ezelőtt, 1945. április 27-én kiáltotta ki Karl Renner, az első Osztrák Köztársaság első kancellárja.

Csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában; az elmúlt 24 órában 1,6 százalékkal csökkent az ilyen esetek száma, vagyis a vasárnapi adathoz képest hétfőn már 38-cal vannak kevesebben azok, akik még nem gyógyultak meg a fertőzés következményeiből.
A legtöbb aktív fertőzött Stájerország tartományban (546 fő) és Bécsben található (520 fő).
Folytatódik a kedvező tendencia Ausztriában: eddig 15 274-en fertőződtek meg koronavírussal; 12 362 embert időközben gyógyulttá nyilvánítottak. Kórházi kezelésre 579-en szorulnak, közülük 140-en vannak intenzívosztályon. A betegség okozta szövődményekbe 549-en haltak bele. A koronavírus-tesztet 232,537 esetben végezték el. Az Egészségügyi Minisztérium közben bejelentette, hogy a március közepe óta érvényben lévő kijárási korlátozások ellenére megengedett a hozzátartozóknál, illetve a barátoknál tett privát látogatás.
A kijárási korlátozás a nyilvános helyekre vonatkozik; lehetőség van ugyanakkor egészségügyi sétára, illetve a szabad levegőn való tartózkodásra; ennek feltétele ugyanakkor, hogy a nem közös háztartásban élő személyektől legalább egy méteres távolságot kell tartani. Az április végéig érvényben lévő korlátozás esetleges feloldásáról, illetve meghosszabbításáról a hónap végéig döntenek. Az embereket ugyanakkor arra kérik, lehetőség szerint csökkentsék a személyes találkozásokat, a vírus újbóli terjedésének megakadályozása érdekében.
Közben Alma Zadic (Zöldek) igazságügyi miniszter bejelentette, hogy május 11-től enyhítik a látogatási tilalmat a börtönökben, így a hozzátartozók bemehetnek a fogvatartottakhoz. A tárcavezető javaslatot tett arra, hogy 300 fővel, lehetőség szerint női alkalmazottakkal növeljék a börtönőrök számát. Zadic szerint sokan vonzónak találják majd ezt a karrierlehetőséget, ami egyben „biztonságos, válságbiztos, felelősségteljes állást” jelent majd. Ráadásul a tervek szerint a munkalehetőségek is bővülnek, a tárcavezető ugyanis létrehozna egy olyan részleget, ahol a börtönből történő szabadulásra készítik fel a fogvatartottakat; hogy minél nagyobb eséllyel illeszkedjenek vissza a társadalomba., és emellett egy jogi irodát is működtetnének, ahol a börtönlakók hétköznapi gondjaival foglalkoznának. Ezenfelül a személyi állomány számára rendelkezésre álló költségvetés a tavalyihoz képest 2,5 millió euróval emelkedik majd. Friedrich Alexander König, a Büntetés-végrehajtási Intézet vezetője arról számolt be, hogy Ausztria 28 börtöne „fertőzésmentes” maradt; két új fogoly koronavírus-tesztje lett pozitív, őket azonban elkülönítették. A börtönőrök közül hét ember tesztje lett pozitív, de ők nem szolgálattétel közben kapták meg a fertőzést. König ismertette azt is, hogy a fogvatartottak a válság idején is részesülnek terápiás kezelésben, illetve lelki gondozásban. A terapeutákkal való beszélgetések egyes intézményekben telefonon, másutt pedig csoportosan történnek – tette hozzá. Ígéretet tett arra, hogy az enyhítések bevezetésével egy időben a gyógykezelések is egyre intenzívebbé válnak majd.