Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Szerdai sajtójelentések szerint az ÖVP választási programjának részét képező dokumentumában leszögezik, hogy Ausztria keresztény-zsidó ország, ahol a tömeges bevándorlás kezdete óta jelentős változások következtek be. Ezért többek között „szeretnék megőrizni az osztrák identitást”. A párt tervei között szerepel a politikai iszlám betiltása is.

A szeptember 29-én esedékes előrehozott választásokon győzelemre esélyes ÖVP kormányra kerülése esetén kevesebb támogatást kapnak majd azok a családok, amelyeknek gyermekei nem járnak iskolába. A tanulók 14 éves koráig kiterjesztenék a fejkendőviselési tilalmat, és szigorítanák a bevándorlók munkavállalására vonatkozó szabályokat. Ha például egy Bécsben élő menedékkérő Tirolból kap állásajánlatot, köteles lesz elfogadni.

Az általános iskolákban pedig bevezetnék az állampolgári ismeretek tantárgyat, ahol az osztrák alkotmány és a jogállamiság alapjait sajátíthatják majd el a diákok – áll a Sebastian Kurz által kedden ismertetett intézkedéstervben.

A volt osztrák kancellár szeretné jelentősen megerősíteni pártja pozícióit a szeptember végi választásokon – derült ki egy kérdőívre adott válaszaiból. A választásokon induló pártok listavezetői számára az APA osztrák hírügynökség állított össze kérdőívet.

Egyik válasza szerint Kurz azt szeretné, hogy pártja annyira megerősödjön, hogy ne kelljen koalíciót kötnie a baloldallal. A politikus Helmut Kohl néhai német kancellárt nevezte meg kedvenc történelmi személyiségeként, a reformok között pedig a berlini fal lebontását tartja a legfontosabbnak, ami megfogalmazása szerint „egy nagyon fontos pillanat” volt Európa számára.