Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser
Hirdetés

„Olyan kormányra van szükség, amelyik képes arra, hogy erősítse az ország pozícióját” – mondta Kurz. Arról is beszélt: fontos, hogy mindenkinek legyen munkahelye, csökkenjenek az adóterhek, az emberek, akik egy életen át keményen dolgoztak, megéljenek„.

A politikus hangsúlyozta azt is, hogy a nemzetközi kihívások korát éljük, példaként említette a Nyugat-és Kelet-Európa közötti feszültséget és a Brexitet. Fontos feladatnak nevezte bevezetőjében az illegális bevándorlás elleni harcot, az osztrákok identitásának megőrzését, a lakosság biztonságának garantálását, valamint a klímaváltozás elleni küzdelmet is.

A kormánykoalíciós tárgyalássorozatról azt mondta: ”nem volt egyszerű„, mivel két nagyon eltérő párt programját kellett egyesíteni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ”nagyon jó eredmény„ született, mivel a Néppárt, illetve a Zöldek programjából is a legjobb törekvéseket egyesítették, így főbb választási ígéreteiket mindketten megtartották. Kurz öt területet emelt ki a kormányprogramból: szerepel benne az adóterhek, köztük a személyi jövedelemadó további csökkentése, a családi adókedvezmény gyermekenként 1.500-ról 1.700 euróra történő emelése.

Szívügyének nevezte Kurz a következetes migrációs politikát; a kormányprogramban helyet kapott többek között a külső határok védelme; ezzel együtt csökkenteni kívánják az okokat, melyek arra késztetik az embereket, hogy elhagyják hazájukat, és helyben, hazájukban kívánnak segítséget nyújtani nekik. Ausztriában pedig a tervek szerint központokat hoznak majd létre azok számára, akik nem kaptak menedékjogot, és el kell hagyniuk Ausztriát, és a védelmi őrizetet is bevezetik majd. Kiemelt szerepet kap a kormányprogramban a politikai iszlám elleni harc is. A muszlim lányok számára 14 éves korig kiterjesztik majd a fejkendő-viselési tilalmat, hogy ezáltal is egyenlő esélyekkel vegyenek részt az oktatásban.

A biztonság is hangsúlyos helyet kapott a programban, ennek érdekében növelik majd a rendőrség létszámát, és fontos feladatnak nevezte Kurz a szövetségi hadsereg alkalmasságának növelését is.     Az oktatás feladata lesz a német nyelvoktatás a migrációs hátterű diákok számára, de digitális osztálytermeket is létrehoznak majd. A Zöldek által kezdeményezett klímaváltozás elleni harc hangsúlyosan szerepel a kormányprogramban, amely előirányozza, hogy Ausztriának 2040-ig karbonsemlegessé kell válnia.

Werner Kogler kiemelte: a Zöldek a kormánykoalícióban való együttműködéssel példát mutatnak Európának. Hozzátette: egyben egy egész Európa számára folytatott kísérletről van szó, azonban érdemes vállalni a kockázatot – tette hozzá. Arról is beszélt: nem volt könnyű a tárgyalássorozat, hiszen a konzervatív ÖVP-t és a Zöldeket más-más programok miatt választották, ugyanakkor ”ésszerű és szükséges koalíció„ jöhet létre” – szögezte le.

Az első ilyen koalíciós kormányba a néppárt tíz minisztert és egy államtitkárt, míg a Zöldek három minisztert és egy államtitkárt delegált. Sebastian Kurz (ÖVP) leendő kancellár és Werner Kogler (Zöldek) leendő alkancellár mellett így 13 miniszter és két államtitkár lesz tagja lesz az új kabinetnek; Kogler a sport-, közéleti, művészeti és kulturális miniszteri pozíciót is betölti majd.    

A korábbi osztrák kormányokhoz képest rekordot dönt a nők aránya; a 17 fős kormányban kilencen képviselik a női nemet (53 százalék).

Az ÖVP kormánytagjai közül többen már korábban is részt vettek kormányzati munkában; így Sebastian Kurz másodszor lesz Ausztria kancellárja. Alexander Schallenberg (ÖVP) az egyetlen olyan miniszter, aki a Brigitte Bierlein vezette ügyvezető kormány munkájában is részt vett; ő továbbra is külügyminiszter marad. Először tölti be nő a védelmi miniszteri posztot; Klaudia Tannernek (ÖVP) a szövetségi hadsereg finanszírozási gondjait és felszerelésbeli hiányosságait kell majd orvosolnia többek között.

A belügyminiszteri tárcát Karl Nehammer (ÖVP) kapta, aki 2018 óta egyben pártja főtitkára is; a pénzügyminiszter pedig Gernot Blümel (ÖVP) lesz, aki a 2019 májusáig működő néppárti-szabadságpárti kormány kancelláriaminisztere volt. A Zöldek által delegált négy miniszter közül a a környezetvédelemért, infrastruktúráért és közlekedésért felelős tárcát Leonore Gewessler kapta. Igazságügyi miniszter pedig a migrációs hátterű Alma Zadic lesz, aki szüleivel tíz éves korában Bosznia-Hercegovinából menekült Ausztriába.