Fotó: MTI/EPA
Hirdetés

Weber sorsdöntő voksolásnak nevezte a kontinens életében a májusi európai parlamenti választásokat, mert- mint fogalmazott –  a politikának jelentős mértékben megnőtt a tétje. Szavai szerint  még ahhoz a nemzedékhez tartozik, amely szabadságban és biztonságban élhetett Európában. „És nem engedjük a mai nacionalistáknak, hogy ezt elvegyék tőlünk” – tette hozzá .

„Biztonságos Európát szeretnénk” – mondta Weber az Európai Unió külső határainak jobb védelmét követelve. Kiemelte, hogy az illegális bevándorlást  megakadályozni kívánó  politikusok nem érdemelnek bírálatot. „Nem akarom, hogy embercsempészbandák döntsenek arról, hogy ki jöhet Európába” – hangsúlyozta a német  konzervatív  politikus.

Weber elmondta, hogy ehhez szükség van egy jobb információcserére is az EU-n belül, egy európai adatbázis keretében. „Nem állapot, hogy az adatvédelem miatt nem lehet elfogni bűnözőket a kontinensen” – tette hozzá.

Söder és Kurz egyaránt támogatásáról biztosította Webert.

„A bajoroknak már volt pápájuk, de európai bizottsági elnökük még nem” – fogalmazott Söder

Kurz pedig arról beszélt, hogy jobbról és balról is olyan benyomást próbálnak kelteni, mintha a hazaszeretet és az Európa-párti eszmeiség ellentétesek lennének. A valóságban  azonban mindkettő remekül összeillik – mondta az osztrák kancellár, aki  reményét fejezte ki, hogy hamarosan Webernek döntő szava lesz az EU-ban.