Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
Janez Jansa szlovén miniszterelnök, Bojko Boriszov bolgár kormányfő, Sebastian Kurz osztrák kancellár és Andrej Babis cseh miniszterelnök (b-j) sajtóértekezletet tart, miután az uniós vakcinaelosztásról tárgyaltak Bécsben 2021. március 16-án
Hirdetés

A kormányfők – Andrej Babis cseh, Janez Jansa szlovén és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök – egyetértettek az osztrák kancellár kijelentésével. Közölték: vissza kell térni az uniós tagállamok kormányfőinek korábbi megállapodásához, vagyis az oltóanyagok lakosságarányos elosztásához.

Kurz hangsúlyozta, hogy közös fellépésük célja nem a bűnbakkeresés, hanem a sokat hangoztatott európai szolidaritás elvének érvényre juttatása, és közös európai megoldás keresése a problémára.

Hozzátette, hogy az Európai Tanács elnöke, Charles Michel és Ursula von der Leyen bizottsági elnök támogatásáról biztosította a kormányfők kezdeményezését, és még a héten – videókonferencián – tárgyalnak a lehetséges megoldásról.

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
Sebastian Kurz osztrák kancellár bemutat egy dokumentumot a Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel, Bojko Boriszov bolgár kormányfõvel és Andrej Babis cseh miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten az uniós vakcinaelosztásról folytatott tárgyalásuk után Bécsben 2021. március 16-án

„A gyógyszergyártók nemcsak a megígért határidőket és mennyiségeket nem tartják be, de a lakosságarányos elosztás elvét sem” – mondta Bojko Boriszov.

Korábban írtuk

„Ha így megy tovább, júniusra oda jutunk, hogy bizonyos országokban 30 százalékos, míg más országokban 60 százalékos lesz az átoltottság. Még időben vagyunk, hogy az ebből az aránytalanságból egyenesen következő jogos elégedetlenséget és politikai krízist megelőzzük” – közölte Janez Jansa.

Andrej Babis kifejtette: csak akkor valósulhat meg az unió eredeti terve az európai lakosság 70 százalékos átoltottságának nyári elérésére, ha visszatérnek az eredeti elosztási elvhez.

A tájékoztatót megelőző tárgyalásokba a négy kormányfőn kívül Andrej Plenkovic horvát és Krisjanis Karins lett miniszterelnök videókapcsolaton keresztül kapcsolódott be.

Valamennyien egyetértettek abban, hogy a jelen helyzetre igazságos megoldást kell találni, mert Európa csak akkor tud sikeresen túljutni a koronavírus okozta válságon, ha nem szakad el az európai szolidaritás elvétől.