Nincs meghatározott százalékos célkitűzés, amelytől sikeresnek tekinthető Ausztriában a tömeges tesztelés a koronavírusra. „Minél többen vesznek részt, annál jobb, a tesztelésnek annál több haszna lesz” – fogalmazott a kancellár annak nyomán, hogy az osztrák kormány pénteken közölte: tömegesen tesztelni fogják először a tanárokat és a rendőröket, majd a teljes lakosságot.

Hirdetés

A felmérések szerint az emberek jóval több mint fele hajlandó alávetni magát a vizsgálatnak – jelentette ki.

Kurz szerint néhány hónapja még nem lett volna lehetőség minderre. Most viszont több millió gyorstesztet rendeltek, amivel lehetőség nyílik a fertőzöttek azonosítására és a fertőzési láncok megszakítására. Hozzátette, hogy először a tanárokat tesztelik a körülményekhez képest biztonságos iskolakezdés biztosítására.

Kurz ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a tömeges tesztelés nem általános gyógyír, hanem mindössze egy eszköz a koronavírus-járvánnyal szemben. Úgy fogalmazott, hogy fontos „megmenteni” a karácsonyt, hogy az emberek legalább szűk családi körben találkozhassanak. Kilenc hónapnyi világjárványt követően lassan elkészül az oltóanyag és a nyártól az élet visszatérhet a normális kerékvágásba. „Néhány hónapig viszont még ki kell tartani” – hangsúlyozta az osztrák kancellár.

Korábban írtuk
Hirdetés
Hirdetés

A kormány pénteken ismertetett tervei alapján mintegy kétszázezer osztrák tanárt és óvodai pedagógust december 5-én és 6-án tesztelnek, majd az ország mintegy 40 ezer rendőre következik december 7-én és 8-án. Az azt követő hetekben az ország kilencmilliós lakosságának is lehetősége lesz önkéntes alapon a tesztelésre.

A járvány kitörése óta a kilencmillió lakosú Ausztriában eddig 235 351 az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 2224-en elhunytak a kórban. A fertőzésből kigyógyultak száma 156 483.