Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) beterjeszti a tavaszi parlamenti ülésszakban a kisebbségek anyanyelvhasználatát bővítő közigazgatási kódexet, amelyet a román alkotmánybíróság novemberben alkotmányellenesnek nyilvánított – közölte Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A politikust kedden arról kérdezte az MTI, hogy milyen prioritásai lesznek a szövetségnek a héten kezdődött tavaszi parlamenti ülésszakban.

Emlékeztetett, hogy a közigazgatási kódexet az alkotmánybíróság egyebek mellett procedurális okok miatt nyilvánította az alaptörvénybe ütközőnek, ezért a törvényalkotási folyamatot elölről kell kezdeni. Mint mondta, február folyamán szakértői egyeztetések alapján véglegesítik a tervezetet, amelyet be fognak terjeszteni abban a reményben, hogy a törvényhozás gyorsított eljárással elfogadja. Leszögezte: figyelembe veszik az alkotmánybíróság észrevételeit, és kiigazítják a tavalyi tervezet szövegét.

A képviselőházi frakcióvezető elmondta, hogy a kisebbségek közigazgatási anyanyelvhasználatára vonatkozó államelnöki kifogások nagy részének nem adott helyt a taláros testület, egyedül a prefektusi intézmény decentralizációjára vonatkozó javaslat akadt fenn az alkotmánybírósági rostán. 

Az RMDSZ a többi párttal is egyeztetni fog. Korodi reményét fejezte ki, hogy a tavalyi parlamenti vita során érvényes alapelvek mellett a román kormánykoalíció pártjai továbbra is kiállnak.

A tavaszi ülésszakban az RMDSZ arra számít, hogy az oktatási törvény módosításáról is komoly viták lesznek, miután Ecaterina Andronescu miniszter bejelentette: újabb reformokat tervez. Korodi elmondta, egyelőre az RMDSZ sem rendelkezik koherens információkkal az oktatási miniszter konkrét terveiről, de a szövetség álláspontja szerint újabb átfogó reformra nincs szükség. „Az RMDSZ stabilitást akar, mindemellett szükség van a jogi keret kiegészítésére, csiszolására” – mondta.

Emlékeztetett, hogy a szövetség beterjesztett tavaly decemberben egy tervezetet az oktatási törvény módosítására, amely a gyermekközpontú finanszírozást teszi lehetővé, képzési lehetőségeket biztosít a pedagógusok számára, rendezi a meleg ebéd programot a tanintézményekben, valamint szabályozza a délutáni oktatást. Korodi szerint ez a tervezetük napirendre fog kerülni.

Jelenleg a román parlamenti pártok és a kormány között az idei állami költségvetés-tervezetről zajlanak egyeztetések. Korodi elmondta: az RMDSZ-nek jelenleg a személyi jövedelemadó önkormányzatok közötti elosztásáról vannak kemény vitái a kormánykoalíciós pártokkal, hiszen a kabinet javaslata elsősorban a nagy településeknek kedvez, ezért korrekciók végrehajtását szorgalmazzák.

Mint mondta, az RMDSZ a kormánykoalícióval kötött parlamenti együttműködési megállapodásának folytatásáról csak azt követően dönt, ha túljutnak a költségvetésen, hiszen ez utóbbi lényegében a tavaly őszi ülésszakhoz tartozik. Rámutatott: a büdzsével kapcsolatos viták lefolytatása után fogják elhatározni, hogy továbbra is érvényesnek tekintik-e a kormánykoalícióval kötött egyezményt.