Svédország három legnépesebb városában – Stockholmban, Göteborgban és Malmőben – a hét és 16 év közötti iskolás gyermekek 44 százalékának nem a svéd az anyanyelve.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Nemrégiben Tobias Hübinette kutató azt állította, 2028-ra a Svédországban újonnan születő gyermekek egyharmadának édesanyja lesz külföldön született bevándorló, ráadásul nem tartja kizártnak, hogy további egyötödük másodgenerációs migráns lesz. Hübinette szerint a Svádországra tóduló, tömeges bevándorlás „teljes egészében visszafordíthatatlan és elképzelhetetlen” hatással lesz a svédországi népesség-összetételre. A kutató mindemellett azt jósolja, tíz esztendő múlva a munkaképes korú társadalmi rétegek egyharmada lesz külföldön született bevándorló, míg 65 év felettiek abszolút többsége svéd, skandináv és európai háttérrel rendelkezik majd.

Hübinette a hét és 16 év közötti gyermekek anyanyelvével kapcsolatos adatokat a Nemzeti Oktatásügyi Bizottság statisztikáiból szedte össze. Ebből kiderül, hogy a három legnépesebb svéd város és vonzáskörzetük bizonyos területein a svédet nem anyanyelvként használó iskolások aránya közel 70 százalékos – a Stockholm-megyében található, több mint hetvenezer lakosú Södertäljéban például 67 százalék -, a kutató ezért azt állítja, „Svédország talán már az Egyesült Államoknál is sokkal inkább többnyelvű, legalábbis ami a gyermekeket és fiatalokat illeti”.