Fotó: MTI/AP/Eranga Jayawardena
Hirdetés

A Srí Lanka-i templomok és szállodák elleni húsvétvasárnapi támadások, amelyekben legalább 359 ember meghalt, arról tanúskodnak, hogy a figyelmeztetésekről nem vettek tudomást. Azt is érzékeltetik, hogy a polgárháború öröksége, a szélre sodródás, a politikai zűrzavar és a biztonsági rések termékeny táptalajt teremtenek a dzsihadistáknak a támadásaik végrehajtásához.

Az egykori iraki és szíriai területeit elveszítő Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vállalta a támadások elkövetését, de a Srí Lanka-i hatóságok továbbra sem bizonyosak abban, hogy az IÁ-nak köze lenne a merénylethez, és két kevéssé ismert helyi szélsőséges muszlim csoportot gyanúsítanak.

Bruce Hoffman, a Külkapcsolatok Tanácsa (CFR) amerikai agytröszt vezető terrorellenes elemzője szerint a vasárnapi merényletekhez alaposan kidolgozott toborzási, radikalizálási folyamatra és elzárkózásra volt szükség. A tervben szükség volt biztonságos házakra a pokolgépgyárosoknak, a célpontokat megfigyelő és felismerő végrehajtókra és a pokolgépeket biztonságosan elszállító emberekre.

„Olyan erőforrás- és munkaerő-igényes tevékenységről van szó, amely messze meghaladta egy kis helyi terrorszervezet képességeit” – mondta Hoffman.

Az egyik öngyilkos merénylő a gyanú szerint a Nemzeti Tauhíd Dzsamaát nevű ismeretlen csoport volt vezetője. 2014-ben a Srí Lanka-i Békeszerető Mérsékelt Moszlimok nevű szervezet közleményt jelentett meg a Daily Mirror című helyi lapban, amelyben bírálta a Nemzeti Tauhíd Dzsamaátot, és figyelmeztetett, hogy ez rövidesen „rákbetegség” lesz a Srí Lanka-i muszlim közösségen belül.

A közlemény figyelmeztetett, hogy a csoport tagjai kötelezővé tették a mecsetbe járást, az iszlám törvények szigorú betartását elébe helyezték a Srí Lanka-i törvényekének, a nőket arcuk eltakarására és a hagyományos szári helyett köpeny viselésére kötelezték.

„Tragikus dolog, hogy a lényegében békeszerető muszlimoknak kell fizetniük e kisebbség tetteiért” – állt a közleményben.

A tolakodó iszlám szélsőségességnek más jelei is voltak. Andreas Johansson, aki könyvet írt a Srí Lanka-i muzulmán politikáról, Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjének tamil nyelvre lefordított beszédeit és hasonló típusú szövegeket talált egy colombói mecsetben 2006 és 2013 között az országban tett látogatásaikor.

A Kattankudiban lévő szúfi szentélyek elleni, 2006-os iszlamista támadások a legvilágosabb jelei lehettek volna annak, hogyan terjed Srí Lankán az iszlám korlátozott, szó szerinti, a szentélyeket bálványimádásnak tartó változata.

2007-ben egy egyetemi lap figyelmeztetett arra, hogy a szúfik elleni Srí Lanka-i erőszak egyszer fegyveres iszlamista mozgalmak megjelenéséhez vezethet. A washingtoni Kelet-Nyugat Központ (EWC) amerikai oktatási és kutatóközpont lapjában Dennis McGilvrax és Mirak Raheem rámutatott, hogy a szúfi mecsetek elleni támadás példázza a Szaúd-Arábiából pénz és hittérítés útján érkező vahhábita hatást.

A kormány a szakértők szerint részben azért hagyta figyelmen kívül a figyelmeztető jelzéseket, mert arra összpontosított, hogy elnyomjon minden újjáéledő tamil szeparatizmust.

A szingaléz buddhista kormány és a többségükben hindu tamil szakadárok közötti, 2009-ben lezárult polgárháborúban a moszlimok a többi kisebbséghez hasonlóan a szélre sodródtak. A 26 éven át tartó háborúban az ország különböző részein szétszóródott muszlimok igazából egyik fél mellett sem álltak ki. A háború alatt különböző fegyveres csoportok csatlakoztak a harcokhoz. A tamil szakadárok több száz moszlim fiatalt raboltak el és öltek meg vallási hovatartozásuk miatt.

Kattankudiban és Eravurban vérengzések voltak a mecsetekben, 1990-ben több mint 260 muszlimot öltek meg. A muszlimok kénytelenek voltak elmenekülni több északi városból, sokan azóta is belső menekültek.

McGilvray és Raheem rámutatott, hogy tekintettel a moszlim közösségen belüli erőszakra és frusztrációra, feltehetően a környezet váltotta ki a radikalizmust.

Ennek ellenére Hoffman szerint „mennyiségi ugrásra” lenne szükség ahhoz, hogy egy ilyen helyi csoport, mint a Nemzeti Tauhíd Dzsamaát eljusson a buddhista szobrok ledöntésétől a húsvétvasárnapi merényletek kiterveléséhez és megvalósításához.

Ha a támadásokat kizárólag egy helyi muszlim csoport hajtotta volna végre, a támadók a moszlimok ellen évek során elkövetett radikális nacionalista támadásokért a buddhista közösségen álltak volna bosszút, nem pedig templomokon és szállodákon – mondta Neil Devotta, az észak-karolinai Wake Forest Egyetem tanára, a Srí Lanka-i muzulmánokról szóló számos írás szerzője.

Devotta szerint az olyan radikális csoportok, mint a Nemzeti Tauhíd Dzsamaát még a Srí Lanka-i moszlim kisebbség 1 százalékát sem teszik ki.

„A mérsékelt Srí Lanka-i moszlimok attól tartanak, hogy az ilyen csoportok muníciót szolgáltatnak a szingaléz buddhista nacionalistáknak, akik amúgy is igen kedvezőtlen véleménnyel vannak a kisebbségekről, mindenekelőtt a moszlimokról” – mondta Devotta, aki szerint ez nem jó a muszlim közösségnek.


Templomokat és utakat zártak le

Újabb értesítésig zárva tartanak Srí Lankán a katolikus templomok, továbbá rövid időre lezárták a repülőtérre vezető főútvonalat, és bombariadó miatt a központi bank épületét is Srí Lankán – közölték hatósági források csütörtökön.

A Srí Lanka-i katolikus egyház részéről azt közölték, hogy – biztonsági okokból – egyelőre elmaradnak a misék is.
Csütörtökön egy időre a központi bank épületében rekedtek a bank dolgozói is, mert az épületet bombariadó miatt nem hagyhatták el, és biztonsági erők kis időre lezárták a repülőtérre vezető főutat is.
A hatóságok bejelentették, hogy a biztonsági helyzetre való tekintettel az országban betiltják a drónokat és a pilóta nélküli repülőgépeket, mert sok esetben a fegyveresek ezek segítségével szállítanak robbanóeszközöket. Korábban erre már Irakban volt példa, ahol az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei alkalmazták ezt a módszert a támadásaik során.
Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök hétfőn este szükségállapotot rendelt el, és az országban több ezer katonát mozgósítottak, hogy a nyomozásban segítséget nyújtsanak a hatóságoknak. A szükségállapot idején a rendőrség és a katonaság előzetes bírósági felhatalmazás nélkül őrizetbe vehet embereket, és házkutatásokat is tarthat.
A szigetországban feszült a biztonsági helyzet, húsvétvasárnap merényletsorozatot követtek el Srí Lanka-i templomok és szállodák ellen. A támadásokban legkevesebb 359 ember meghalt, és mintegy ötszázan megsebesültek. Eddig már 76 embert vettek őrizetbe.
Az egykori iraki és szíriai területeit elveszítő Iszlám Állam jelentkezett a támadások elkövetőjeként, de a Srí Lanka-i hatóságok továbbra sem biztosak abban, hogy a dzsihadista szervezetnek köze van a merénylethez, és egy kevéssé ismert, helyi szélsőséges muszlim csoportot gyanúsítanak. (MTI)