Az ankarai orosz nagykövet elleni gyilkos merénylet célja a jelek szerint a szíriai terrorizmus elleni harc megakadályozása volt, ezért a keddi moszkvai orosz-török-iráni külügyminiszteri találkozó résztvevői mindent megtesznek az ellen, hogy a merénylet megrendelői valóra válthassák terveiket – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a háromoldalú egyeztetés előtt kiadott nyilatkozatában.

Fotó: mti, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az orosz fővárosban ezzel párhuzamosan a három ország védelmi miniszterei is tárgyalnak a szíriai rendezésről.
    
Lavrov elítélte Andrej Karlov nagykövet meggyilkolását.
    
Az orosz fővárosban tartózkodó Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter már hétfőn éjjel bejelentette, ha Vlagyimir Putyin igényli, kész találkozni az orosz elnökkel. Lavrov és Cavusoglu rögtön a török diplomata megérkezése után telefonon megbeszélést folytatott a nagykövet meggyilkolásáról. A két külügyminiszter egyetértett abban, hogy a történtek után fokozni kell a terrorizmus elleni harcot.
    
Lavrov és Cavusoglu kedden személyesen is tárgyalt egymással. Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy semmiféle engedményt nem szabad adni a terroristáknak. Méltatta a török hatóságok fellépését, egyúttal köszönetét fejezte ki Ankara részvétnyilvánításáért.
    
Bejelentette, hogy Moszkvából különgéppel Ankarába repült egy orosz nyomozócsoport, hogy a két államfő megegyezésének értelmében részt vegyen a terrorcselekmény ügyében indított törökországi nyomozásban. A misszióvezető holttestét ugyanezzel a géppel szállítják az orosz fővárosba, ahol a tervek szerint tiszteletadással fogadják majd.
    
Cavusoglu együttműködést ígért a bűncselekmény felderítésében, és kijelentette, hogy a felelősöket meg fogják büntetni. Közölte, hogy Ankarában Andrej Karlovról fogják elnevezni az orosz nagykövetség utcáját.
    
Lavrov a tervek szerint a háromoldalú külügyminiszteri találkozót megelőzően külön megbeszélést folytat iráni hivatali partnerével, Dzsavád Zaríffal is. Este a három diplomáciai vezetőhöz csatlakoznak majd a három ország védelmi miniszterei is, akik addig külön egyeztetnek a szíriai helyzetről.

(MTI)