Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

„Politikai értelemben elvi jelentőségű, hogy Oroszország és az Egyesült Államok megnyugtassa a világ többi részét, s a legfelső szinten közös nyilatkozatot fogadjon el arról, hogy a nukleáris háború megnyerhetetlen, éppen ezért elfogadhatatlan és megengedhetetlen” – jelentette ki Lavrov a Jevgenyij Primakov volt orosz külügyminiszterről, kormányfőről és akadémikusról elnevezett, évente megrendezett fórumon.

Az orosz diplomácia vezetője emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Államok és a Szovjetunió vezetői korában már két ízben is tettek hasonló nyilatkozatot, és értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ezt az állásfoglalást a jelenlegi helyzetben miért ne lehetne megismételni. Mint mondta, az amerikai fél megkapta az erre vonatkozó orosz javaslatot.

Lavrov reagált a Pentagonnak arra a közelmúltbeli bejelentésére, hogy párbeszédet kell kezdeni Oroszországgal, Kínával és Észak-Koreával a nem az Egyesült Államok által kiprovokált, nukleáris eszközök bevetésével járó katonai műveletek kockázatának csökkentéséről. Az orosz miniszter rámutatott, hogy éppen a legfrissebb amerikai katonai doktrína szállította le jelentősen alacsonyabb szintre az atomfegyverek bevetésének küszöbét.

Közölte, hogy Moszkva a hadászati stabilitás egész kérdéskörével kapcsolatban, mind legfelső, mind miniszteri, mind nemzetbiztonsági tanácsadói szinten javaslatokat tett Washingtonnak, amelyekre egyelőre nem kapott választ. Mint mondta, Oroszország arra hívja fel az Egyesült Államokat, hogy vessen véget az ellenfeleivel szembeni katonai, politikai és gazdasági nyomásgyakorlásnak, valamint a tisztességtelen konkurenciaharc eszközei alkalmazásának.

Lavrov azzal vádolta meg „nyugati országoknak az Egyesült Államok vezette kisebb csoportját”, hogy a második világháború után kialakult nemzetközi biztonsági rendszer meggyengítésére, az egyoldalú geopolitikai fölény megőrzésére törekszik.

Az orosz külügyminiszter sürgette továbbá , hogy a nemzetközi közösség dolgozza ki a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia feletti ellenőrzés biztosításának általánosan elfogadható elveit.