Az orosz diplomácia vezetője az ország fővárosában, Kampalában megbeszélést folytatott Yoweri Museveni ugandai elnökkel.

Hirdetés

„Megerősítettük az orosz álláspontot az ENSZ BT reformjával kapcsolatban. A fő problémát itt a fejlődő országok alulreprezentáltsága jelenti, és ennek a problémának az egyetlen megoldása az ázsiai, afrikai és latin-amerikai országoknak nyújtott erősebb képviselet lehet” – fejtette ki Szergej Lavrov.

Az orosz külügyi tárca vezetője a Museveni elnökkel közös sajtótájékoztatóján beszélt, aki az Egyesült Államok szövetségese, de baráti viszonyt ápol Oroszországgal is.

Uganda annak a 25 afrikai országnak az egyike, amelyek tartózkodtak vagy nem szavaztak az ENSZ Közgyűlésében július elején, amikor az Ukrajna orosz katonai megszállását elítélő ENSZ-határozatot 141 igen szavazattal elfogadták.

Korábban írtuk

Az 1,3 milliárd lakosú kontinens számos országa régóta szoros kapcsolatot ápol Moszkvával, egészen a hidegháború óta, amikor a Szovjetunió támogatta a gyarmatosítás elleni függetlenségi harcukat.

Museveni ugandai elnök kedden az orosz-ugandai barátságot dicsérve kijelentette, hogy nem lát okot Oroszország bírálatára Ukrajna orosz megszállása miatt. Hozzátette: Moszkva már több mint száz éve Uganda barátja, és nem válhat hirtelen hazája ellenségévé az Egyesült Államokkal folytatott nemzetközi versengése miatt.

„Mi majd kiválasztjuk a saját ellenségeinket, nem akarunk mások ellenségeivel harcolni. Ez a mi (külpolitikai) doktrínánk” – adta értésre az ugandai elnök.

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta Museveni elnök és fia, Muhoozi Kainerugaba gyalogsági altábornagy többször is Oroszországgal rokonszenvező nyilatkozatot tett.

Az orosz katonai vezetés rendszeresen támogatja az ugandai hadsereget katonai felszerelésekkel, az ugandai hatóságok pedig nemrég egy orosz cégnek ítéltek egy szerződést, amellyel nyomkövető berendezést építenek be ugandai katonai járművekbe a helyi fegyveres bűnözés elleni harc erősítése érdekében.

Afrikai vezetők az elmúlt hónapokban erősen lobbiztak Afrikai ENSZ BT-beli állandó tagsága érdekében. Az öt állandó és tíz nem állandó, két éves időszakra választott taggal, rotációs rendszerben működő ENSZ BT szerkezeti reformja évtizedek óta vita tárgyát képezi a nemzetközi szervezetben a tagállamok nemzeti és regionális érdekkülönbségei miatt.

Az Afrikai Unió (AU) javaslata szerint a BT-t 26 tagúvá kellene bővíteni, hat további állandó taggal, amelyből kettőt afrikai országok kapnának, és öt további nem állandó afrikai tagországgal.

Uganda az orosz külügyminiszter mostani afrikai látogatásának a harmadik állomása Egyiptom és a Kongói Köztársaság után. Moszkva ezzel is igyekszik kitörni abból a diplomáciai elszigeteltségből, amelybe Ukrajna orosz katonai megszállását követően került. Szergej Lavrov Etiópiában fejezi be afrikai körútját, amelynek fővárosa, Addisz-Abeba az 54 országot tömörítő AU központja.