Az Origo már korábban írt arról, hogy a belga kormányzat egy 4 fős (!) startup vállalkozást bízott meg azzal, hogy kezelje az arra jogosult mintegy 9 millió belgiumi beoltását.

Hirdetés

Ez az elképesztően felelőtlen döntés és az oltások körüli súlyos zűrzavar mostanra oda vezetett, hogy Brüsszelben olyan mértékben lelassult az oltások beadása (gyakorlatilag leállt), hogy a 3 belga régió közül (Flandria, Vallónia és a fővárost is magában foglaló Brüsszel régió) a brüsszeli leválik a központi járványszervezésről, és saját rendszerben oldja meg az oltási folyamatot.

Az RTBF közszolgálati médium szerint a fent említett startup által használt Doclr platform teljes mértékben megbízhatatlan, használata rendkívül bonyolult, egyszerűen nem működik. De még nagyobb gond, hogy az új rendszer elindításához több hétre van szükség.

Inge Neven, a brüsszeli régió oltási felelőse ettől az oltások tempójának felgyorsulását várja (Belgiumban jelenleg az átoltottság 12,61 százalékos, de Brüsszel 5,5 százalékkal különösen rosszul áll), míg a szakértők szerint ez az átszervezés nagyon rosszkor jött, a két-háromhetes átállási idő miatt jelentős időveszteséggel kell számolni, ráadásul teljes Belgium ismét vörös zónába került, a járvány terjedése szinte megállíthatatlannak tűnik jelenleg.

Korábban írtuk

A súlyosbodó járványügyi helyzetben, elemzők szerint jelentős késlekedéssel, a belga kormányzat ma további megszorításokat jelentett be. Az egyik legfontosabb intézkedéssel bezárnak az iskolák, amit most úgy oldanak meg, hogy egy héttel előrehozzák az iskolák a húsvéti szünetet, amely április 5. helyett már a jövő héten elkezdődik és április 16-ig tart majd, de az sem kizárt, hogy hosszabbítani fogják.

A teljes cikk az Origo.hu oldalán olvasható.