Fotó: shutterstock.com/Marcelo Chello (archív)
Hirdetés

A koronavírusnak már 216 ezer halálos áldozata van a több mint 210 millió lakosú országban, ami a járványban a második legsúlyosabb halálozási szám a világon az Egyesült Államok után. A regisztrált fertőzöttek számát tekintve Brazília 8,8 millióval a harmadik az Egyesült Államok és India után. Hivatalosan hétfőn megkezdték a lakosság tömeges oltását, de oltóanyag hiánya miatt ez elakadt, ráadásul nagyon rossz időpontban, mert elkezdődött a járvány második hulláma, és Brazíliában is megjelent a vírus egy fertőzőbb változata. A lakosság egyre ingerültebb ezek miatt.

A Datafolha intézet közvélemény-kutatási eredménye szerint a megkérdezettek 40 százaléka rossznak vagy egyenesen szörnyűnek ítéli meg Bolsonaro kormányának teljesítményét, míg december elején ez az arány még csak 32 százalék volt. A megkérdezettek kevesebb mint egyharmada ítélte jónak vagy kiválónak, szemben a korábbi 37 százalékkal. A Folha de Sao Paulo című lap megállapította, hogy Bolsonaro népszerűségében ez a legnagyobb csökkenés kormányának 2019-es hivatalba lépése óta. A Datafolha egy másik felmérése szerint viszont a megkérdezettek 53 százaléka nem akarja, hogy alkotmányos felelősségre vonási eljárás alá vonják az elnököt a járvány kezelése miatt. A megkérdezettek 43 százaléka szeretné ezt.

A múlt hét végén, akárcsak a járvány elején, ismét több tüntetés volt az országban, és voltak olyan tüntető csoportok – jobb- és baloldalon egyaránt – amelyek követelik az elnök felelősségre vonását.

Korábban írtuk