Lemondta Geert Wilders a pártja, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) által meghirdetett rajzversenyt, biztonsági aggályokra hivatkozva.

Fotó: MTI/EPA/Rahat Dar

Fotó: MTI/EPA/Rahat Dar

„Az iszlamista erőszak lehetséges áldozatainak elkerülése érdekében úgy döntöttem, hogy nem engedem megtartani a karikatúraversenyt” – írta  csütörtök esti közleményében a politikus.

Őt nyílt iszlámellenessége miatt folyamatosan halálos fenyegetések érnek, és 2004 óta állandó rendőri védelem alatt áll, korábban egyebek között az erőszak vallásának nevezte az iszlámot, amely véleménye szerint a legnagyobb veszélyt jelenti Hollandiára nézve. A politikust a holland bíróság 2016 decemberében bűnösnek találta gyűlöletbeszéd, kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció vádjában.

A Hollandiában  tervezett Mohamed-karikatúraverseny miatt szerdán tiltakozó menetet indított Pakisztánban a Tehrik-i-Labbaik (TLP) iszlamista mozgalom, a rendőrség csütörtökön megállította a menetet. Iszlámábádban mozgósították a hadsereget a külföldi diplomaták védelmére.

Közben bíróság elé állítottak csütörtökön Hollandiában egy 26 éves pakisztáni férfit, aki a gyanú szerint támadást akart előkészíteni Geert Wilders ellen, amiért az általa vezetett, bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) Mohamed-karikatúraversenyt tervezett.

A férfit terrorista indíttatású fenyegetőzéssel gyanúsítják, illetve azzal, hogy tervet szőtt gyilkosság elkövetésére és felkelést akart szítani – közölte az ügyészség csütörtöki közleményében. A 26 éves férfit a hágai központi pályaudvaron vették őrizetbe kedden, az után, hogy a Facebook közösségi oldalra felöltött videofelvétele tanúsága szerint támadással fenyegette meg a Mohamed-karikatúraverseny szervezőjét, egyúttal egy lehetséges támadásról beszélt a holland parlament épületénél.

Annak ellenére, hogy a holland kormány a tervezett karikatúraversenyt „tiszteletlennek” és „provokatívnak” tartotta, elítélte a Wilders elleni fenyegetéseket, és megvédte a politikus szólásszabadsághoz való jogát.