Fotó: MTI/AP/DPA/Christoph Soeder
A sáljával takarja el az arcát a berlini metró egyik utasa 2020. március 20-án reggel. Az új koronavírus járványa miatt a német kormány felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon és kerüljék a köztereket.
Hirdetés

Németország még csak „a vihar előtti csend” szakaszában tart, és senki nem tudja megmondani, hogy miként alakulnak a fejlemények a következő hetekben. Ezért egyelőre a járvány lassítása és az intenzív ellátásra alkalmas kórházi férőhelyek számának növelése a legfontosabb – mondta Jens Spahn vezető egészségügyi szakemberekkel tartott tájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy a koronavírus-világjárvány az utóbbi 75 év legnagyobb megpróbáltatása.

Azonban el kell kezdeni gondolkodni arról is, hogy mi a teendő a járvány későbbi szakaszaiban. A kijárási korlátozások lazításának ügye viszont legkorábban húsvét után kerülhet a politikai döntéshozók napirendjére – fejtette ki a miniszter.

Németországban mintegy 28 ezer intenzív ellátást biztosít kórházi ágyat üzemeltetnek, ezek közül 26 ezer alkalmas lélegeztetésre, ami nélkülözhetetlen lehet az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta légúti és légzőszervi betegség (Covid-19) súlyos eseteinek kezeléséhez. Az ágyak egy része foglalt. A kórházak, klinikák igyekeznek felszabadítani ágyakat, és az ágyak számának növelésére is törekednek. A távlati cél a kapacitás megduplázása.

Ezzel kapcsolatban Uwe Janssens, az intenzív és baleseti ellátást végző egészségügyi intézmények szövetségének (Deutsche Vereinigung für Intensiv- und Notfallmedizin – DIVI) vezetője elmondta, hogy az utóbbi hetekben fejlesztettek egy online platformot a már meglévő kapacitás kihasználásának országos összehangolására. Eddig a kórházak, klinikák 60-70 százaléka csatlakozott. Adataik alapján látható, hogy csak a következő 48 órában 5700-zal növekedik a Covid-19 betegségben szenvedők ellátására fenntartott helyek száma az intenzív osztályokon.

Susanne Herold, a giesseni egyetemi klinika infektológiai osztályának vezetője a többi között elmondta, hogy a német egészségügyi intézmények hetek óta készülnek a járvány erősödésére, és már most több intenzív ágyat tartanak fenn a Covid-19 betegeknek, mint amennyi intenzív ágy összesen van Olaszországban.

Azonban előfordulhat, hogy a járvány túlfeszíti a rendszer teljesítőképességét, és így szükség lesz az úgynevezett triázsra, a beavatakozási, ellátási sorrend felállítására, vagyis annak eldöntésére, hogy melyik rászoruló beteg kaphat lélegeztető géppel ellátott ágyat intenzív osztályon, és melyik nem. Erről Uwe Janssens elmondta, hogy orvosok, jogászok és filozófusok közreműködésével összeállítottak egy ajánlást az orvosoknak a döntések meghozatalához.

Azzal a szakértői véleménnyel kapcsolatban, hogy a járvány halálos áldozatainak eddig viszonylag alacsony németországi száma összefüggésben állhat az elvégzett koronavírus-tesztek magas számával, Jens Spahn kiemelte, hogy Németország a legtöbbet tesztelő országok között van. Az egészségügyi rendszer egészét, vagyis a kórházakat, klinikákat, rendelőket és egyéb intézményeket együttvéve hetente nagyjából 300 ezer teszt elvégzésére van kapacitás.

Andreas Gassen, az egészségbiztosítási pénztárak finanszírozásával működő rendelőkben dolgozó orvosok országos érdekképviseletének (Kassenärztliche Bundesvereinigung – KBV) elmondta, hogy a szervezethez tartozó rendelőkben – vagyis a kórházakat, klinikákat nem számolva – március 9. óta 410 ezer koronavírus-tesztet végeztek el, míg például az Egyesült Királyságban hozzávetőleg 100 ezret.

Hozzátette: folyamatosan növelik a kapacitásaikat, a KBV kötelékében működő intézmények jelenleg heti 250 ezer tesztet tudnak elvégezni, és ezt a számot valószínűleg 360 ezerig tudják emelni.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője hangsúlyozta, hogy a tesztelést stratégiai megfontolások alapján, célzottan kell végezni. Az RKI ajánlása szerint az orvosoknak abban az esetben kell elrendelniük a tesztet, ha a páciens mutatja a Covid-19 jellegzetes tüneteit, kapcsolatba került bizonyítottan fertőzött személlyel vagy a fokozott fertőzésveszélynek kitett csoportok tagjai, például az egészségügyi dolgozók közé tartozik.

A bizonyítottan fertőzöttek száma átlépte a 35 ezres határt Németországban. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint csütörtök délelőtt 37 323 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4332 esettel – 13,1 százalékkal – több azt egy nappal korábbi 32 991-nél. A Covid-19 betegségben elhunytak száma 164-ről 206-ra emelkedett.