Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár bevándorlási politikáját elemezte Chantal Delsol francia filozófus a Le Figaro című konzervatív francia napilap pénteki számában. Azt feszegette, hogy miért elképzelhetetlen Európában valódi vitát folytatni a második világháborút követő évtizedek „legnyugtalanítóbb és legéletbevágóbb” kérdéséről.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A francia filozófus szerint sajnálatos, hogy a közép-európai országok bevándorlási kérdésekben képviselt álláspontját barbárságként fogadják, miközben Nyugat-Európában lehetetlen vitázni a bevándorlásról, mert csak egyetlen állítás megengedhető, az, hogy „humanista kultúraként erkölcsi kötelességünk befogadni az ajtónkon kopogtató elesetteket”. „Az állítás mérséklése vagy megkérdőjelezése pedig politikailag nem korrekt” – mutatott rá.

Vezetőink, Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár bevallottan kizárólag azért korlátozzák a befogadást, hogy elejét vegyék a populisták megerősödésének – írta. Orbán Viktor júniusban, Helmut Kohl néhai német kancellár halálának évfordulóján a közép-európai kultúra egyik legfontosabb jelképére hivatkozott: a kereszténység védőbástyájára. „A történelem folyamán gyakorlatilag ezek voltak azok az országok, amelyek feltartóztatták a barbár inváziókat, és ezzel védték Nyugat-Európát” – emlékeztetett Delsol.

Orbán szerint az lenne a valódi könyörületesség, ha kapuink szélesre tárása helyett segítenénk az elmaradottak fejlődését – tette hozzá a filozófus. „Az elmélet természetesen vitatható: a fejlődés segítése hosszú távra szól, míg a probléma nagyon rövid távú; illetve lehet-e a barbárok invázióihoz hasonlítani a szegények menedéket kérő tömegét” – vetette fel a kérdést. „De végtére is a nyugati közvélemény csak saját magával beszél, és így nem vitázik” – mutatott rá. „Emellett pedig azt sem tudja, mit jelent a kereszténység védőbástyája, és nem is akarja tudni” – folytatta.

Bár Kurz másképpen érvelt, ugyanolyan megbotránkozás keltett. A fiatal osztrák kancellár nem a befogadást, hanem annak módját kérdőjelezte meg. Kurz szerint nem megengedhető, hogy a befogadottak eltorzítsák a befogadó ország kultúráját – írta Delsol.

„Néhány hete európai illetékesek és a média egy része azt a nótát fújja, hogy nincs is migrációs válság” – fűzte hozzá. „Tagadják a valóságot, hogy ne kelljen szembenézniük vele… Van abban valami gyalázatos, hogy el akarják velünk hitetni: a válságos helyzet megszűnt létezni, mintha mi, a választók sötét idióták lennénk” – írta a szerző. „Nincs szükségünk bekötött szemű, humanista és anyámasszony katonája kormányokra” – szögezte le a filozófus. „Nyitott szemű humanista kormányokra van szükségünk, olyanokra, amelyek képesek megfogalmazni követeléseiket akkor is, ha éppen jóindulatot tanúsítanak” – emelte ki.