Két német európai parlamenti képviselő kulcsszerepet játszott abban, hogy az Európai Bizottság visszatartsa azokat az uniós forrásokat Magyarországtól és Lengyelországtól, amelyek a koronavírus-járvány utáni újjáépítésre lettek félretéve

Hirdetés

– derült ki a Der Spiegel című német lapban megjelent leleplező cikkből.

A V4NA összefoglalója alapján Ralf Neukirch, a lap berlini tudósítója feltárta, hogy Daniel Freund, a német Zöldek és Moritz Körner, a liberális Szabad Demokrata Párt képviselője hogyan gyakorolt nyomást az Európai Bizottságra, hogy szigorú intézkedéseket hozzon Lengyelország és Magyarország ellen az uniós jogállamisági mechanizmus állítólagos megsértése miatt, miközben az uniós végrehajtó hatalom és egyes uniós parlamenti pártok hajlandók voltak engedékenyebbnek mutatkozni a kérdésben.

Freundék kitartása még 2020 decemberében állítólag oda vezetett, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nem adott zöld utat a két országnak szánt helyreállítási pénzeknek.

Von der Leyen, aki kezdetben békülékenyebb álláspontot képviselt a kérdésben és megegyezésre törekedett, végül kénytelen volt engedni a két EP-képviselő nyomásának, hogy a kifizetést attól tegye függővé, hogy a két nemzet milyen „mérföldköveket” ér el az Európai Bizottsággal folytatott vitáiban.

Korábban írtuk

A két EP-képviselő harca arra kényszerítette Von der Leyent, hogy végül szembeszálljon Lengyelországgal és Magyarországgal. Az, hogy a bizottság mostanában megszorítja a két ország uniós támogatását, többek között ezen duó kitartásának a hatása

– állítja Neukirch.

A Der Spiegel beszámolóját kommentálva Grzegorz Puda, Lengyelország finanszírozásért és regionális politikáért felelős minisztere azt mondta, „nem titok”, hogy a lengyelországi járvány utáni támogatás leállítása mögött „a jogállamisággal kapcsolatos aggodalom ürügyén” német európai parlamenti képviselők állnak. Hozzátette, hogy a kormány továbbra is párbeszédet folytat az Európai Bizottsággal az ügyben.

A Magyar Nemzet honlapján megjelent teljes cikk ITT olvasható.