A május végi európai parlamenti (EP-) választásba való ellenséges külső beavatkozások veszélyeire figyelmeztetett kedden Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Fotó: shutterstock.com (archív)

Fotó: shutterstock.com, archív

Tusk az örmény kormányfőt fogadta Brüsszelben, majd az ezt követő sajtótájékoztatón beszélt a francia elnök minden uniós tagállamban megjelent friss írásáról is, teljes támogatásáról biztosítva Emmanuel Macron felvetéseit.

„Vannak külső EU-ellenes erők, amelyek titokban vagy nyíltan befolyásolni próbálják az európaiak demokratikus választásait, például a Brexit-referendum vagy Európa-szerte több más választás esetében. És ez lehet a helyzet a májusi európai parlamenti választáson is” – jelentette ki.

Az Európai Tanács elnöke ezért felszólította „mindazokat, akiket érdekel az EU, hogy működjenek együtt szorosan a választás alatt és után, és ne engedjék, hogy a külső erők által finanszírozott, Európa-ellenes pártok döntsenek fontos prioritásokról és az uniós intézmények új vezetéséről”.

„Nem várhatunk Európa újjászületésére, annak most kell elkezdődnie” – mondta.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szóvivője útján üdvözölte Macron „fontos hozzájárulását az európai vitához”, illetve „szilárd elkötelezettségét, hogy azonosítsa a kihívásokat, és választ adjon rájuk”.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője kiemelte, hogy a francia elnök indítványának több elemére már a brüsszeli testület is javaslatot tett. Számos példát felsorolt, köztük az EU part- és határvédelmi ügynökségének (Frontex) megerősítését.

„Az európai újjászületés ügyében Franciaország és az Európai Bizottság ugyanazért harcol” – fogalmazott.