A felhívás aláírói – egyebek között Petr Pithart volt miniszterelnök, Jan Ruml, Jan Kalvoda és Michael Kocáb, egykori miniszterek, Anna Sabatová, volt emberi jogi biztos vagy Michal Horácek szenátor – szerint Zeman múltbeli hozzáállása Vlagyimir Putyinhoz olyan súlyos vétek, amelyet már nem lehet helyrehozni. Úgy vélik, hogy elnöki tevékenységével Zeman az alapjaiban tagadta meg a cseh állam alkotmányos demokratikus és humanitárius elveit. Az orosz államfő múltbeli nyílt támogatásával „ma ön társfelelőse a senki által ki nem provokált agressziónak és az ukránok milliói szenvedésének”.

Hirdetés

A felhívás aláírói szerint Zemannak most egyetlen lehetősége van, hogy nyíltan elnézést kér az ukránoktól, a csehektől, a szövetségesektől és távozik tisztségéből.

Milos Zeman az Ukrajna elleni támadás kezdetekor elismerte esetleges korábbi téves helyzet-megítélését, és határozottan elítélte az orosz támadást és támogatja az oroszellenes szankciókat. E téren a cseh kormányzat, az ellenzék és az államfő között teljes az egység – jelentette ki a hétvégén Petr Fiala kormányfő.

Korábban írtuk