Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

„Szóbeli utasítást kaptunk, hogy ne adjunk ki több jogosítványt a nőknek (.) de nem mondták azt, hogy az asszonyok nem is vezethetnek a városban” – mondta a heráti Közlekedésirányítási Intézetet vezető Acsákzai az AFP-nek egy május 3-án megjelent interjúban.

„Azt mondták, ne tartsunk nekik vezetésórákat, és ne adjunk ki számukra jogosítványt” – nyilatkozta a hírügynökségnek a 29 éves Adila Adéel, akinek autósiskolája van Heratban.

Egy Naim al-Haq Haqkáni nevű, herati tartományi tisztviselő, aki a város információs és kulturális osztályát vezeti, azt mondta, hivatala „nem kapott hivatalos utasítást” a nők részére kiadott jogosítványokra vonatkozóan.

Az AFP szerint Haqkáni valószínűleg azért nem adott egyenes választ, mert „a tálibok jellemzően elzárkóznak attól, hogy az egész országra érvényes, írásos rendeleteket adjanak ki”.

Korábban írtuk

A tálibok 2021. augusztus 17-én ígéretet tettek arra, hogy Afganisztában újra bevezetik a saríát, vagyis az iszlám törvényeket. Korábbi kormányzásuk idején szigorúan betartatták ezeket, beleértve azokat a szabályokat is, amelyek megtiltották a nőknek és lányoknak, hogy fejkendő vagy kíséret nélkül hagyják el otthonukat.

(forrás)