Fotó: YouTube (képernyőfotó)
Hirdetés

A kormányzati közlemény szerint Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök elfogadta a tárcavezető lemondását.

Az ügyészség a vízkészletekkel történt szándékos rossz gazdálkodás miatt emelt vádat Dimovval szemben. A politikust nyolc év börtön fenyegeti, mert továbbra is engedélyezte ipari felhasználóknak a vízvételt a vészesen megcsappant tározóból, amely ivóvízzel látja el a várost – közölte a vádhatóság.

A több mint 70 ezer lakosú Pernikben már csaknem két hónapja korlátozzák a vízszolgáltatást.

A bolgár kormány már menesztette a helyi vízművek vezetőjét a rossz menedzsmentre és az elavult vezetékek miatti több mint 70 százalékos vízpazarlásra hivatkozva.

A vádhatóság az illegális szeméttárolás és -feldolgozás ügyében indított vizsgálatai keretében lefoglalt – főleg Olaszországból érkező – szemétimporttal kapcsolatos engedélyeket is.

Dimovot csütörtökön vették őrizetbe, miután a rendőrség és az ügyészség házkutatást tartott a környezetvédelmi minisztériumnál, a perniki városvezetésnél, illetve a helyi vízműveknél.

Az ellenzéki szocialisták bizalmatlansági indítványt akarnak benyújtani január 20-án Boriszov konzervatív kormányával szemben, amiért nem tudta elejét venni a vízválságnak és az illegális szemétégetésnek, amely sok bolgár városban szennyezi a levegőt. A Reuters hírügynökség szerint a nap folyamán várható ügyészségi állásfoglalás a környezetvédelmi minisztériummal szemben indított vizsgálatok és a vízválság ügyében.