Fotó: MTI/EPA

Lemondott Sean Spicer, az amerikai elnöki hivatal, a Fehér Ház szóvivője pénteken. Bejelentették: eddigi helyettese, Sarah Huckabee Sanders lesz az új szóvivő.

A Fehér Ház azt is bejelentette, hogy Anthony Scaramucci lesz az új kommunikációs igazgató.

Minderről Donald Trump elnök – megköszönve Sean Spicer eddigi munkáját – közleményt adott ki, amelyet a Fehér Ház szokásos napi sajtóértekezletén Sarah Huckabee Sanders olvasott fel.

Ugyanitt bemutatkozott a Fehér Ház új kommunikációs igazgatója, Anthony Scaramucci is, aki hangsúlyozta: elkötelezett híve Donald Trumpnak. Többször is megismételte, hogy az elnököt régóta ismeri, az egyik „legversenyképesebb” és legtehetségesebb embernek tartja, aki mindig képes győztesen kikerülni a különböző helyzetekből. „Szeretem az elnököt, és nagy híve vagyok küldetésének”- fogalmazott. Kiváló kommunikátornak nevezte Donald Trumpot, de szerinte hagyni kell, hogy „ saját stílusában bontakozzék ki”.

Sean Spicer szóvivő pénteken délelőtt jelentette be lemondását, és sajtójelentések szerint lemondásának oka éppen az volt, hogy Donald Trump a Wall Street egyik pénzügyi szakemberét, a kockázatialap-kezelő Scaramuccit, a Goldman Sachs volt bankárát tervezte kinevezni kommunikációs igazgatónak.

Scaramucci pénteken reggel fogadta el Donald Trump felkérését. Mike Dubke kommunikációs igazgatót váltja majd, aki májusban nyújtotta be lemondását. A tisztséget azóta átmenetileg Spicer töltötte be.

A pénzügyi szakember kinevezését sajtóhírek szerint nemcsak Spicer fogadta ellenérzéssel, hanem például – a Politico című lap információi szerint – Reince Priebus, a Fehér Ház kabinetfőnöke is. Ugyanakkor a Fehér Ház nevük elhallgatását kérő más tisztségviselői kifejezett örömmel fogadták a kinevezés hírét, mert – mint a CNN hírtelevízió rájuk hivatkozva jelentette – a szakember a kongresszus egyes demokrata párti törvényhozói körében is bizalmat élvez.

Anthony Scaramucci a Republikánus Párt egyik nagy adományozója és Donald Trump személyes barátja. Az elnök csütörtökön este és pénteken reggel is tárgyalt vele, majd – miután Scaramucci elfogadta a felkérést – pénteken reggel még megpróbálta maradásra bírni Sean Spicert.

Az új kommunikációs igazgató az Oroszországgal összefüggő botrányokban mindig erőteljesen megvédte a sajtóban Donald Trumpot, és az ő érdemének tulajdonítják azt is, hogy június végén a CNN hírtelevíziónak vissza kellett vonnia az egyik riportját, amely az elnök és Oroszország vélt kapcsolatairól szólt.

Az első kommentárok felhívják a figyelmet arra is, hogy Sarah Huckabee Sanders személyében hosszú évek után van ismét női szóvivője a Fehér Háznak. Utoljára Dana Perino személyében George W. Bush elnök szóvivője volt nő.

MTI