Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) üdvözli Zbigniew Raut, az EBESZ soros elnökségét betöltõ Lengyelország külügyminiszterét Kijevben 2022. augusztus 2-án.
Hirdetés

A lengyel külügyi tárca vezetője részletesen beszámol arról, mi mindennel segítette Varsó Ukrajnát az elmúlt másfél évben: Lengyelország azzal, hogy engedélyezte területén a fegyverszállítmányok áthaladását és elosztását, értékes stratégiai hátteret biztosított Kijevnek, a nyugati szövetségesek közül pedig arányában a lengyel lakosok fizették a legnagyobb árat, az ország GDP-jének ugyanis három százalékát vitték el az ukrán támogatáshoz köthető költségek.

Ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy megérte. Hogy az Ukrajnának nyújtott támogatásunk lengyel nemzeti érdek is volt – jelenti ki a külügyminiszter.

Mint részletezi, a menekültek megsegítésében oroszlánrészt vállaltak az ország keleti részén jórészt mezőgazdasággal foglalkozó régiók. Az pedig, hogy az ukrán gabona elárasztotta a lengyel piacot, pont ezeknek a vidékeknek okozott súlyos károkat. 

Hatszázszor több búzát exportáltak Ukrajnából Lengyelországba 2023 első négy hónapjában, mint egy évvel korábban, ami piaci zavarokat és veszteségeket okozott a lengyel gazdáknak

 – hangsúlyozza Zbigniew Rau, aki szerint Lengyelország csak úgy tudja a jövőben is támogatni Ukrajnát, ha megóvja a saját gazdaságát. A külügyminiszter hangsúlyozza: 

A nemzetközi közösségből hiányzott a politikai akarat, hogy megtörje Oroszország fekete-tengeri blokádját, a tisztességtelen gabonakereskedők pedig kihasználták a Lengyelországon áthaladó tranzitfolyosókat, hogy gyors haszonra tegyenek szert. Mindennek a lengyel gazdák fizették meg az árát.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk